Avustralya Merkez Bankası para politikası beyanatı

Avustralya Merkez Bankası para politikası beyanatı

Vakıf Katılım

 

ASYA

“Avustralya Merkez Bankası Para Politikası Beyanatı”

Avustralya Merkez Bankası RBA, hedefin altında seyreden enflasyon ve zayıflayan büyüme rakamları eşliğinde 2019 yılı içinde 3 kez faiz indirimi yaparak politika faizini 1,50%’den 0,75%’e getirdi. Ekim 2019 döneminden itibaren banka politika faizini sabit bırakmaktadır. Mart toplantısı içinde herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

PİYASANIN ROTASI

Virüs Hasarı Devam Ediyor…

Virüsün yıkıcı etkilerine karşı finansal müdahalede bulunan Merkez Bankalarının aksiyonlarını daha da arttıracağı beklentisi ile toparlanma sinyali veren piyasalarda hareket çok kalıcı olamamıştır. Risk algısında bozulma fiyatlama davranışlarını bozmaya devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareket etmektedir. Tahvil faizinde aşağı yönlü hareket işlerin düzelmediğini işaret ederken, %1,0283 düşük seviyesi kısa dönemli önemli bir destek olarak devreye girmektir. Güncel olarak faizi %1,0459 seviyesinde bulunurken yeni normal olarak %1 seviyesini çok konuşuyor olacağız.

Fed’in virüs kaynaklı para politikasında faiz indirimi uygulayabileceği beklentisi piyasaların toparlanması için istenilen etkiyi yapmamaktadır. Fed tarafında 2 adet – ECB tarafında 1 adet faiz indirimi beklentisi oldukça kuvvetli olarak yer almaktadır. Fed ve ECB ile BoE içinde Mart toplantısında 25 baz puan faiz indirimi fiyatlamalara dahil olmaktadır.

Konuya ilişkin hazırladığımız “Fed 2 – ECB 1 Faiz İndirimi Yapar (Mı)?” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde Dolar’a karşı pozitif algı devam etmektedir. Bu noktada fed genişleme olası hamleleri etkili olabilir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı