“Trump: Çin ile anlaşma yapmaya hazır değilim”

“Trump: Çin ile anlaşma yapmaya hazır değilim”

Vakıf Katılım



"Trump: Çin ile anlaşma yapmaya hazır değilim"

ABD Başkanı Donald Trump, Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis ile enerji ve ticaret konularında yaptı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Trump, Çin ile anlaşma yapmaya hazır olmadığını, ancak Pekin'in anlaşma istediğini ve yakında bir şeylerin olabileceğini söyledi.

"Trump: Ücret vergisinde indirim için hemen adım atılmayacak"

ABD Başkanı Donald Trump "birçok kişinin" maaş ve ücretlerden kesilen vergilerde indirime gidilmesini isteyeceğini, ancak Beyaz Saray'ın muhtemelen söz konusu yönde bir adımı hemen atmayacağını söyledi. ABD'nin resesyondan çok uzakta olduğu konusunda ısrar eden Trump ve ekonomi danışmanları, piyasalarda çalkantıya neden olan yavaşlama sinyalleri nedeniyle ekonomiyi canlandırmaya yönelik vergi indirimleri için yollar arıyor.

"Trump: Sermaye kazançlarına vergileri indirme talimatı verebilirim"

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin onayı olmaksızın, sermaye kazançlarını enflasyona endeksleyerek vergilerde indirime gidebileceğini kaydetti. Beyaz Saray'ın aylardır değerlendirmeye aldığı bu adım büyük ölçüde varlıklı kesime faydalı olacak. Trump, Beyaz Saray'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Endekslemeyi uzun zamandır konuşuyoruz," dedi ve "Ve birçok kişi endekslemeden memnun ve bu basit bir şekilde yapılabilir. Doğrudan benim tarafımdan yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"Fed/Daly: Ufukta bir resesyon görmüyorum"

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin resesyona yönelmiş görünmediğini söyledi. Daly, Salı günü Quora.com'a yaptığı değerlendirmede, işgücü piyasaları ve tüketici harcamaları verilerini işaret ederek, "Gelen verilere baktığımda, devam eden ekonomik genişlemeyi işaret eden sağlam bir iç ivme görüyorum" dedi.

"Fed/Kashkari: Fed faiz indirimi yanında sözlü yönlendirme de yapmalı"

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in, ekonomiye faiz indiriminin tek başına sağlayacağı destekten daha fazlasını elde edebilmek için, sözlü yönlendirme de yapması gerektiğini söyledi. Kashkari, Finanscial Times için kaleme aldığı makalesinde, sözlü yönlendirmenin, Federal fon faizinin (Fed'in gösterge faizi) sıfır seviyesine gelmesiden önce, "şimdi" yapılması gerektiğini kaydetti.

"Almanya'nın 30 yıl vadeli tahvil satışına zayıf talep geldi"

Dünyanın ilk sıfır kuponlu 30 yıl vadeli tahvil arzına yönelik talep, küresel tahvil rallisinin Avrupa'da faizleri sıfır seviyesinin altına indirmesi ile birlikte zayıf kaldı. Almanya, 2 milyar euroluk satış hedefi ile çıktığı 2050 vadeli tahvil arzında, rekor seviyedeki eksi yüzde 0.11 faizle sadece 824 milyon eurluk satış yapabildi. Almanya tahvilleri, ihale sonrasında erken saatlerdeki kayıplarını korudu.

"Petrol ABD stoklarındaki düşüş ile yükseldi"

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol stoklarının son üç haftada ilk kez düşmesi ve bunun da küresel ekonominin resesyona yöneldiğine ilişkin endişeleri bastırmasının ardından yukarı yönde hareket etti. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.45 milyon varil düştü. ABD Başkanı Donald Trump, ABD ekonomisinin resesyon işaretleri vermesi ile birlikte, Salı günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin onayı olmaksızın vergilerde indirime gidebileceğini söyledi.

"ABD Tayvan'a 8 milyar dolarlık F-16 satışını onayladı"

ABD Dışişleri Bakanlığının, Tayvan'a 8 milyar dolar değerinde 66 F-16 Blok 70 tipi uçağının satışına onay verdiği bildirildi. ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisine muhtemel dış askeri satışlar kapsamında 8 milyar dolar değerinde 66 F-16C/D Blok 70 tipi uçağı ve ilgili elemanlarının satışına onay verdi." ifadesine yer verildi.



ABD

"Tahvil Faizlerinin ve Küresel Ekonomik Belirsizliklerin Gölgesinde Fed Tutanakları"…

Fed, 31 Temmuz tarihli FOMC toplantısının tutanaklarını 21 Ağustos Çarşamba günü TSİ 21.00'de açıklayacaktır. Hatırlanacağı gibi Fed, 31 Temmuz'da 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirimine gitmişti. Bu toplantıda faiz indirimine giden nedenlere ve gelecek FOMC toplantılarındaki olası faiz hamlelerine dair daha çok satır başı okuma imkanı bulacağız. Tabii bu noktada, tutanakların son birkaç günde Trump'ın kızıştırdığı ticaret gerilimlerinden önceki bir zaman dilimine ait olduğunu da hesaba katmak gerekmektedir.

Fed 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirdiği 31 Temmuz toplantısında, bilanço daraltmasına Ağustos ayında son vereceğini açıkladı. Powell'ın konuşmasında ise kararın faiz indirim döngüsü anlamına gelmediği, tekrar faiz indirimine gidileceği, ancak ekonomi iyi giderse de tekrar faiz artırımı yapılabileceği öne çıktı. Trump'ın gölgesinde Fed'in faiz indirimlerine dayanak oluşturan faktörler olarak global riskler ve düşük enflasyonu öne çıkardığını görüyoruz. Genel olarak ABD ekonomisi ise, son dönemde küresel emsallerine göre daha dayanıklı bir görüntü sergiledi.

ABD'de de 2 ve 10 yıllık faizlerde oluşan anomali ile verim eğrisi terse döndü, ki bu 2007'den beri yani küresel kriz döneminden beri ilk defa oluyor. Verim eğrisi, en çok takip edilen resesyon göstergelerinden biri, dolayısıyla ters eğimli verim eğrisi ABD ekonomisinde durgunluk endişelerini artırıyor. Bu noktada ticaret savaşı konusunun halen belirsiz bir noktada durmaya devam etmesi itibariyle, Trump'ın Çin'e ek tarifeleri ötelemesi de algıyı pozitife çevirmeye yetmemiştir. Tahvil faizlerinin resesyon beklentisini yükseltmesi Fed'in olası faiz indirimi için zemin hazırlamaktadır. Bu noktada Fed'in Eylül toplantısında faiz indirim beklentisi yükselmektedir.

PİYASANIN ROTASI

Günlerden Fed Tutanakları…

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarında çözümsüzlük devam ederken, Huawei için uzatmalar devreye girmektedir. Büyük resim için belirsizliğin ne kadar süreceğini sadece Trump'ın bilmesi, piyasa katılımcılarının kafalarını iyice karıştırmaktadır. Çin ile anlaşmaya hazır olmadığını vurgulayan Trump'ın ne zaman hazır olacağı tam bir bilinmezlik konusu olmaktadır.

Risk algısında geçici düzelme ile tahvil faizlerinde daha kötüsü olmazken, ABD 10 yıllık %1,50 – ABD 30 yıllık %2 üzerinde kalıcılık sağlamaktadır.

Bugün günlerden Fed toplantı tutanakları olacaktır. Trump'ın Fed'i para politikasında sert olarak eleştirirken, 100 baz puan faiz indirimi isteği devam etmektedir. Temmuz ayı toplantısına ilişkin tutanaklarda üyelerin faiz indiriminin tek seferlik mi yoksa belli bir süre devam edecek döngü şeklinde mi olacağı konusunda sinyalleri takip edeceğiz.

GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş.