8.5 Milyon kişi geri dönemeyecek

8.5 Milyon kişi geri dönemeyecek

Vakıf Katılım

Dün akşam ABD Merkez Bankası FED, toplantıda oy birliği ile faizde değişiklik yapmadı ve %0.00-0.25 bandında tuttu.  Piyasa şartlarından ötürü uzun bir süre daha faizi sıfırda tutması bekleniyordu. Dün de üyeler  2021'de faizlerin aynı seviyede kalmasında ittifak içindeler ancak 2022 için 2 üye artış yönünde görüş belirtmiş. Dolayısıyla başlık, "ABD faizleri 2022ye kadar sıfıra yakın kalacak" olabilir.

 

FED'in ekonominin ana göstergeleri konusunda 2019 sonundaki tahminleri, Mart toplantısında yenilenmemişti. Dün açıkladığı beklentilere göre ABD ekonomisi bu yıl % 6.5 küçülecek ama seneye % 5.0 büyüyecek. Son açıklanan veride % 13.3 olan işsizlik oranı ise yılı % 9.3 ile bitirecek ama seneye % 6.5'e inecek.

 

Burası ilginç, çünkü daha 3 ay önce ABD'de işsizlik oranı % 3.5 idi yani 6 milyon kişi işsizdi. ABD'de Covid19 nedeniyle Nisan sonu itibariyle işsiz sayısı 23 milyona işsizlik oranı % 14.7'ye yükselmişken, Mayıs sonunda  işsiz sayısı 21 milyona işsizlik oranı % 13.3’e geriledi. Ancak halen 137 milyon kişinin istihdamda olduğu yani iş sahibi olduğunu belirtmek gerek.  Yılsonunda işgücünün 160 milyon olacağı öngörümüzle FED diyor ki; 21 milyon işsizin ancak 6 milyonu yıl sonuna kadar yeniden işbaşı yapabilir. Covidden sonra çıkarılan 8.5 milyon kişi ise yılsonuna kadar işe geri dönemez. Bu "ekonomi açılınca her şey eskisi gibi olacak" söyleminin ekonomi aktörlerince gerçekçi bulunmadığının göstergesi... Bu durumun Kasım'daki ABD Başkanlık seçimine etkisi ne olur, izleyip göreceğiz.

 

FED, finansal piyasalara destek vermeye devam edeceğini de duyurarak gerçekleştirilen varlık alımlarının gelecek aylarda en az bu düzeylerde olmak üzere artırılacağı vurgusu  yaptı. Reel kesim ile finansal piyasalar arasındaki uçurumun arttığı günler yaşayan ABD'de Nasdaq 10086 ile ile yeni rekor seviyesini görürken Trump mutluluk twiti attı. Ancak FEDin açıklamaları bahane edilerek bugün kâr satışları görülüyor.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için destek 109 bin olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı