En uzun yükseliş serisini tamamladı

En uzun yükseliş serisini tamamladı

Vakıf Katılım

BIST100…En Uzun Yükseliş Serisini Tamamladı… BIST100 Endeksi haftaya artıda başlayarak gelmiş geçmiş en uzun yükseliş serisini on dördüncü tamamladı. Global risk iştahındaki olumlu seyir, yurt içinde yerli yatırımcının hisse senedi piyasasına olan ilgisi endeksin yükselişine destek sağlarken, akşam saatlerinde Türkiye Yunanistan arasındaki gerilimin tırmanmasıyla BIST100 endeksi günü %0.35 düşüşle 109,637 puandan tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider ikili meseleleri, Libya krizini ve diğer jeopolitik gelişmeleri görüştüler. Yeni işlem gününde Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin tırmanmasıyla Asya piyasaları karışık bir seyir izledi. ABD endeks vadelileri dünkü kazançlarını korumaya çalışıyor, Almanya vadelileri ise artıda. Global tarafta yüksek seyreden risk iştahının dengelenme çabasına girmesiyle endeksin yataya yakın bir açılış yapması beklenebilir.

 

 

USDTRY… 6.80 Seviyesine Yöneldi… Geçtiğimiz hafta risk iştahındaki yükselişle birlikte 6.68 seviyelerine kadar gerileyen Dolar TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrışarak 6.80 seviyesine yöneldi. BDDK’nın hamleleri ve swap anlaşması beklentileri ile gerileyen kur bu konuda kayda değer bir ilerleme sağlanamaması nedeniyle direnç seviyesine doğru yükselişe geçti. 6.80 seviyesinin geçilmesi durumunda alımların hız kazanması beklenebilir.

 

 

EURTRY… TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Telafi Etme Çabasında… Euro TL kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Euro’nun global bazda güçlü bir seyir izlemesi ve TL’nin diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden negatif ayrışmasıyla yeni işlem gününde 7.66 seviyelerinde.

 

 

EURUSD…FED Toplantısı Öncesinde 1.13 Seviyesinin Altında… ECB Başkanı Lagarde’ın Euro’ya tüm uygun araçlarla destek sağlanacağını açıklamasıyla birlikte gün boyu zayıf bir görüntü veren Euro yükselişe geçti. Dolar ise majör para birimleri karşısında son 10 yılın en uzun düşüş serisine yöneldi. Yarın gerçekleştirilecek FED toplantısı piyasaların takibinde olacak. Hisse senedi piyasalarındaki ralli devam ettiği sürece dolar geride kalıyor. FED bugün başlayacak FOMC toplantısı öncesinde reel sektörü desteklediği borç verme programını genişlettiğini açıkladı. Euro Dolar paritesi yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1.1290 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

XAUUSD…1700 $ Seviyesini Test Ediyor… Güçlü gelen makroekonomik verilerle birlikte gerileyen altın fiyatları gelen tepki alımlarıyla birlikte yeniden 1700 $ seviyesine yöneldi.

 

 

GLDGR… 370 TL Seviyelerinde… Geçtiğimiz hafta yurt içinde ise ons altındaki sert düşüş ve USD/TRY kurunun 6.80 seviyesinin altında fiyatlanması ile gram altın 364 TL’ye gerileyerek 13 Nisan sonrası en düşük seviyeyi görmüştü. Gram altın TL’deki değer kaybı ve ons altındaki tepki alımlarıyla birlikte son 2 ayın dip seviyesinden yükselişe geçti.

 

 

BRENT… S.Arabistan’ın Gönüllü Kısıntıyı Durdurma Kararı Sonrasında Geriledi… Suudi Arabistan OPEC + koalisyonunun kısıntılarına ek olarak yaptığı gönüllü üretim kısıntısını bu ayın bitiminde sonlandıracağını açıkladı. Suudi Arabistan’ın açıklamaları sonrasında petrol kazançlarının bir kısmını geri verdi. Brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda 40 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

SP500…Wall Street Ekonomide Hızlı Toparlanma Umutlarıyla Günü Yükselişle Kapattı… S&P500 endeksi Amerikan ekonomisinin normalleşmesine yönelik iyimserlikle haftanın ilk işlem gününü artıda tamamladı. Endeks 3,232 puana ulaşarak 2020 yılındaki bütün kayıplarını sildi.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı