Uluslararası piyasalar

Uluslararası piyasalar

Vakıf Katılım

Merkez bankalarının sıkılaşma adımlarını sürdürdüğü ve küresel çapta resesyon korkularının ön planda olduğu ortamda Rusya’nın Avrupa’ya Kuzey Akım üzerinden sağladığı doğalgaz akışını durdurması enerji kaynaklı endişeleri ciddi ölçüde artırdı. Avrupa’daki enerji krizinin daha da derinleşmesi ve resesyon beklentilerinin güç kazanması risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Yurt içinde ise dün TÜFE aylık bazda %1,46 oranında artış kaydederken, Borsa İstanbul’da rallinin devam ettiği izleniyor. 

 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    17:00 ABD – ISM Hizmet PMI Önem: Yüksek

 

Türkiye  

TÜİK tarafından enflasyon rakamları açıklandı. Ağustos ayında enflasyon bir önceki aya göre %1,46 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %80,21 seviyesinde gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre %54,69 olarak açıklandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış olan ana grup %116,87 ile ulaştırma olurken, en az artış gösteren ana grup ise %27,05 ile haberleşme olduğu görülüyor. Aylık bazda ana harcama gruplarına bakıldığında, en az artış gösteren -%1,78 ulaştırma ve en yüksek artış gösteren ise %7,01 ile sağlık oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yatırım ve üretimi durdurmadan enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini, yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan def edeceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmasında, milli geliri 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Yurt içinde bugün TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru açıklanacak ve gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

 

Euro Bölgesi

Dün Sentix'ten yapılan açıklamaya göre, Ağustos’ta eksi 25,2 puan olan Euro Bölgesi Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 6,6 puanlık düşüşle eksi 31,8 puana geriledi. Üç aydır art arda düşen ve Mayıs 2020'den beri en düşük seviyesine inen endekse ilişkin beklenti, eksi 27,5 puana gerilemesi yönündeydi. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de 3,2 puan azalışla eksi 36 puana inerek Aralık 2008’den beri en düşük seviyesine geriledi. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arzı keserek ve piyasaları manipüle ederek enerjiyi bir silah olarak kullandığını bildirdi.

 

ABD

ABD’de geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan pozitif Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası piyasalarda yön karışık seyrediyor. Gelen güçlü veriler ardından, FED’in Eylül ayındaki toplantıda faiz kararını 75 baz puan arttıracağına dair beklentiler izleniyor. Riskli varlıklar, FED Başkanı Jerome Powell'ın bankanın faiz artışlarına devam edeceğini belirtmesinden bu yana baskı altında. Faiz artışlarının büyümeyi sekteye uğratacağı endişeleri piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.  Dün İşçi Bayramı sebebiyle kapalı olan ABD piyasaları, bugün haftanın ikinci gününde açılıyor. Bu sabah ABD vadelilerinde kısmi pozitif görünüm hakim. 10 yıllık tahvil faizleri ise %1.44 artışla 3.23 seviyesinden takip ediliyor.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı