2 yıl sonra ilk takvim dışı PPK toplantısı

2 yıl sonra ilk takvim dışı PPK toplantısı

Vakıf Katılım

§  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2 yıl aranın ardından ilk kez ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirerek politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranında 100bp indirime giderek %9.75’e indirdiğini açıkladı.

§  TCMB’den yapılan açıklamada ara toplantı ihtiyacının Covid-19’un olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek kaynaklı olduğu belirtildi.

§  Kamuoyu ile paylaşılan PPK duyuru metninde Covid-19 salgını öncesi dönemde Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde belirgin bir iyileşme olduğu, dengelenme sürecinde elde edilen kazanımların Türkiye ekonomisinin olumsuz şoklara karşı direncini artırdığı belirtildi.

§  Öte yandan son dönem uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün enflasyon görünümünü olumlu yönde etkilediği, talep koşulları kaynaklı enflasyonu sınırlayıcı etkilerin arttığı ve bu gelişmelerin de yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde aşağı yönlü riskleri doğurduğuna değinildi.

§  Salgına karşı ekonomik ve finansal etkileri sınırlamak amaçlı alınan tedbirleri içerir diğer kamuoyu duyurusunda ise 7 maddelik önlem hamlelerine yer verildi.

 

Kapsamlı rapor için link: https://www.denizyatirim.com/Sites/1/upload/files/Deniz_Yatirim_Piyasa_Notu_-_TCMB-PPK,_Mart_2020-2916.pdf

 

 

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı