Salgında annelik zor

Salgında annelik zor

Vakıf Katılım

  • SALGINDA İŞSİZ, YOKSUL, ÇARESİZ ANNE SAYISI ARTTI

 

  • YOKLUKTAN TENCERE KAYNATAMAYAN ANNELER DEPRESYONDA!..

 

  • YOKSULLUĞUN, İŞSİZLİĞİN ARTTIĞI SALGINDA ANNELERİN RUH SAĞLIĞI DAHA DA BOZULDU

 

  • ANNELER GÜNÜ TİCARİLEŞTİRİLDİ

 

  • TÜRKİYE’DE 4.8 MİLYON ANNE AÇLIK SINIRININ ALTINDA, 14 BUÇUK MİLYON ANNE İSE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR

 

  • ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOĞU MUTSUZ

 

  • ANNELER, CUMHURİYET DÖNEMİNİN EN AĞIR KOŞULLARINI YAŞIYOR

 

  • İŞÇİ VE EMEKÇİ ANNELERİN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU SENDİKASIZ, ÖNEMLİ BİR KESİMİ İSE KAYITDIŞI VE GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR

 

  • ÇALIŞAN EMEKÇİ ANNELER ÜZERİNDE BASKI VE SÖMÜRÜ ARTMIŞTIR

 

  • ANNELERİ HASTA, UMUTSUZ, MUTSUZ VE ÇARESİZ BIRAKAN BU DÜZEN DEĞİŞMELİDİR

 

  • ANNELER GÜNÜ TİCARİLEŞTİRİLMEKTEN KURTARILMALIDIR

 

Tüm dünyada ve ülkemizde Mayıs ayının 2.haftasındaki Pazar günü,  Anneler Günü olarak kutlanmaktır.  Ancak, ülkemizde annelerin sorunları gündeme getirilmemektedir.  Özellikle de, korona salgını döneminde ülkemizdeki sorunlar ve koşullar dikkate alındığında, annelerin durumunun zor olduğu görülmektedir.

Salgının yaşandığı ülkemizde işsiz, yoksul, çaresiz anne sayısında artış görülmektedir. Yokluktan, yoksulluktan, işsizlikten tencere kaynatamayan anneler depresyona ve strese girmektedir.

Ekonomik, sosyal nedenlerden ve sorunlardan dolayı, zaten, ülkemizde annelerin önemli bir kesimi ruhsal yönden bunalım yaşıyordu. Yoksulluğun, işsizliğin arttığı salgın döneminde ise bu olumsuz koşullara mahkûm olan annelerin ruh sağlıkları daha da bozulmuşturAnnelerin mutsuzluğunu arttıran ve depresyona iten bir başka sorun ise; meslek, eğitim, yaş ve deneyim olarak gerekli koşulları taşıyan evlatlarının işsiz kalmasıdır.

1914 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde, 1955 yılından beri ise ülkemizde kutlanmaya başlanan Anneler Günü ticarileştirildi. Artık, Anneler Günü şirketlerin karlarını arttırmak için bir rant ve ticari araç olarak kullanılıp, istismar edilmektedir.

Ülkemizde 24 milyon dolayında anne olduğu dikkate alındığında; 4.8 milyon annenin açlık sınırının altında, 14 buçuk milyon annenin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır.

Bugünkü koşullarda, özellikle de yaşadığımız salgın döneminde; ülkemizde, hem çalışan hem de çalışmayan annelerin çoğunluğunun mutsuz olduğu anlaşılmaktadır. Bugünkü olumsuz koşullarda; anneler, cumhuriyet döneminin en ağır koşullarını yaşamaktadır.

Bugün, Türkiye’de çalışma şansını yakalayan işçi ve emekçi annelerin ezici çoğunluğu sendikasız, önemli bir kesimi ise kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaktadırÇalışan emekçi anneler üzerinde baskı ve sömürü artmıştır.

Annelerin yaşadığı, sıkıntı çektiği bu olumsuz ve zor koşullar, sorunlar, haksızlıklar, baskılar sürdürülemez. Bu nedenle, anneleri hasta, umutsuz, mutsuz ve çaresiz bırakan bu düzen değişmek zorundadır.

Anneler Günü, annelerin sorunlarının tartışıldığı, çözüm arandığı, gerçekten karşılıksız sevgi ve saygı ile kutlandığı bir gün olmalıdır. Anneler Günü, ticarileştirilmekten, bir rant aracı olarak kullanılmaktan, istismardan kurtarılmalıdır.

Kaynak:TÜKETİCİ HAKLARI DERNEGİ
Hibya Haber Ajansı