Veri cephesi sakin

Veri cephesi sakin

Vakıf Katılım

Dün yurtiçi tarafta Ocak ayı enflasyon rakamları piyasaların odak noktasındaydı. 2019 yılında yüzde 20 seviyelerinde olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8.5 seviyelerine kadar gerilemesine rağmen yılı yüzde 11.84 seviyelerinde kapattı. 2020 yılının Ocak ayında ise aylık bazda  yüzde 1.35 oranında artış görülürken bu durum yıllık rakamlara yüzde 12.15 olarak yansıdı. Özellikle TCMB’nin Ocak ayında düzenlediği Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda yapılan faiz indirimiyle beraber enflasyon/faiz eğrisinde negatif tarafa geçerken önümüzdeki süreçte atılacak adımlara yönelik gelebilecek açıklamalar kur fiyatlamalarında volatil hareketlere neden olabilir.

Küresel tarafta ise korona virüsünün etkisi piyasalarda etkili olmaya devam ederken kapalı olan Çin piyasaları bu hafta başlangıcıyla birlikte yeniden açıldı. Tatil dönüşü bölge endekslerinde yüzde 8 civarında negatif açılış görülürken, Offshore (CNH) ve Onshore(CNY)  Yuan da değer kayıpları beraberinde geldi. Bu gelişmeler sonrasında Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonomiyi ve sert düşen piyasları desteklemek için bankalara kısa vadeli likidite sağlarken bununla beraber fonlama için uyguladığı faizleride düşürdü. PBOC, şu ana kadar 7 ve 14 gün vadeli ters repolar yoluyla 21.4 Milyar Dolar enjekte ederken, her iki opsiyon içinde faizi 10’ar baz puan indirdiğini açıkladı. Ve gerekli görüldüğü takdirde likidite sağlamaya devam edileceğini belirtilirken faiz oranlarında da indirime devam edileceğini açıkladı.

Diğer taraftan Avrupa siyaset arenasında Birleşik Krallık’ın, Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla beraber yeni ticaret anlaşması konusu tartışmaların odağında olmaya devam ediyor. İngiltere Hükümeti’nin, ticaret kurallarının esnek olmasıya birlikte yatırımcı yanlısı bir vergi politikası üzerinde anlaşırsa Avrupa Birliği ortak pazarını kaybetme riskiyle karşılaşabilir. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Markus Ferber’in yaptığı açıklamada İngilizlerin bu planını Avrupa Birliği’nin asla kabul etmeyeği yönündeydi. Ayrıca Ferber, eğer İngiltere imtiyazlı bir Pazar erişimi istiyor ise bu avrupa kurallarına göre olması ve düşük vergi ile Times nehri üzerinde bir Singapur modelini bu nedenle kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bu bağlamda gelişecek olaylar ve taraflardan gelebilecek açıklamalar piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir.

Veri akışında ise ABD İmalat PMI rakamları 51.7 piyasa beklentilerine karşın 51.9 seviyesinde açıklanırken ISM İmalat PMI rakamları ise 50.9 ile pozitif görünümde gerçekleşti. Yeni günde ise ABD’de açıklanacak Fabrika Siparişleri rakamlarının yanı sıra İngiltere’de açıklanacak İnşaat PMI datası takibimizde olacaktır. Bunun dışında küresel risk unsurlarından ticaret savaşları ve son zamanlarda piyasaları domine eden korona virüs salgınına yönelik gelişmeler piyasalar açısından önemli olacaktır.

EURUSD

Geçtiğimiz haftayı pozitif eğilimde kapatmasının ardından haftanın ilk işlem gününde ise paritede ABD verilerindeki olumlu tabloyla beraber baskılanma görüldü. Ancak günün geri kalanında yeniden toparlanan parite tekrardan 1.1065 direncine yaklaştı. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1.1100, 1.1165 ve 1.1190 seviyeleri takip edilebilir. Paritede satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi için 1.1000 ana destek seviyesinin altında en az iki günlük kapanışlar görmemiş gerekebilir.

USDTRY

Yurtiçi tarafta gerek enflasyon rakamlarında görülen artış gerek jeopolitik risk unsurlarının hala masada olması TL varlıkları üzerinde baskı unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Şu anda 5.96-6.00 aralığında işlem görmeye devam etmesine rağmen bu noktalarda yaşanabilecek kırılmalar hareketliliğin seyri açısından önemli olacaktır. Keza 6.00 psikolojik seviyesinin geçilmesi halinde 6.10 seviyeleri gündeme gelebileceği gibi 5.96 seviyesi altında kalıcılıklarda TL lehine fiyatlamalar hız kazanabilir ve yeniden 5.90 seviyelerine doğru ataklar görülebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününe negatif eğilimde başlayan paritede ABD cephesinde açıklanan verilerdeki olumlu tabloyla beraber hareketlilik hız kazandı. Hareketliliğin devamlılığı açısından şu anda 1.30 ana destek seviyesini takip etmekteyiz. Bu nokta geçildiği takdirde 1.2975, 1.2940 ve 1.2900 seviyeleri takip edilebilir. Ancak 1.30 noktasında görülebilecek toparlanma hareketinin devamlılığı açısından 1.3065 üzerinde kalıcılıklar önemli olacakken alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması için 1.31 ana direnç seviyesinin geçilmesi gerekebilir.

BRENT PETROL

Küresel büyümeye yönelik endişelerin devam etmesine neden olan korona virüsü petrol fiyatlamalarında etkili olmaya devam ediyor. 55 dolar ana destek seviyesinin altında işlem gören siyah altında bu noktanın altında kapanışlar satış yönlü işlemlere derinlik kazandırabileceği gibi 52 dolar seviyelerinin gündeme gelmesine neden olabilir. Diğer taraftan bu nokta üzerine çıkılmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise; 55.40, 55.85, 56.00 ve 56.50 direnç seviyeleri izlenebilir.

ONS ALTIN

Korona virüsü’nün kürüsel piyasalarda tedirginlik yaratmasıyla beraber ivme kazanan değerli metal’de haftanın ilk işlem gününde ABD verilerileriyle beraber satışlar görüldü. Şu anda 1575 ana destek seviyesini takip ediyor. 1575 seviyesinin altında kalıcılık sağlandığı takdirde hareketlilik hız kazanabileceği gibi 1565 seviyeleri hedef haline gelebilir. Buna rağmen risk unsurlarında görülebilecek artışla beraber 1578, 1582 ve 1585 seviyeleri gündeme gelebilir.

S&P 500

Geçtiğimiz hafta genelinde korona virüsü sebebiyle küresel büyümeye yönelik oluşan endişeler satış yönlü işlemlerin derinlik kazanmasına neden olmuştu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı küresel acil durum çağrısı ile birlikte virüsünün yayılmasının önlenebileceği beklentisiyle birlikte haftaya ABD Borsaları’nda pozitif başlangıç yaptık. 3220 seviyesinden destek bulan endekste yukarı yönlü eğilimin devamlılığı açısından 3300 seviyesi üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Aksi takdirde olası geri çekilme hareketlerinde ise 3220, 3215 ve 3180 seviyeleri takip edilebilir.

DAX30

Geçtiğimiz haftayı negatif kapatan DAX30 Endeksi haftanın ilk işlem gününde 13000 seviyelerinde toparlanma eğiliminde devam etmekte. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 13200, 13270 ve 13340 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi durumda 13000 seviyesi altında satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması söz konusu olabileceği gibi 12800 seviyesi ve hareketin devamlılığında ise 12650 seviyesi hedef haline gelebilir.


Hibya Haber Ajansı