SAHA Studio 2. dönem sanatçılarını ağırlıyor

SAHA Studio 2. dönem sanatçılarını ağırlıyor

Vakıf Katılım

Türkiye güncel sanatını desteklemeyi amaçlayan SAHA Derneği’nin kurduğu SAHA Studio, ikinci dönemine beş sanatçıyla devam ediyor. Sanatçıların araştırma, üretim ve etkileşim ortamlarını geliştirmeye odaklanan SAHA Studio’nun yeni dönemine Kerem Ozan Bayraktar, Borga Kantürk, Gülşah Mursaloğlu, Metehan Özcan ve Dilek Winchester katılıyor.

Sanatçılar, Beyoğlu, Sıraselviler Caddesi’nde faaliyete geçen SAHA Studio’daki atölyelerine Mart ayında yerleştikten hemen sonra SAHA Studio ve ofisleri tedbir amaçlı kapandı. Sanatçıların mekânı kullanımı bir süreliğine ertelendiği için programın süresi Aralık ayı ortasına dek uzatılırken bu geçici dönem SAHA ekibiyle araştırma, fikir alışverişi ve çevrimiçi buluşmalarla değerlendiriliyor. Sonbaharda izleyicilerle paylaşılacak kamusal programlara kadar SAHA Studio sanatçılarının çalışmalarına SAHA’nın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. Bu kapsamda, beş sanatçının evdeki vakitlerini nasıl geçirdiklerini ve SAHA Studio’da gerçekleştirmek istedikleri projeleri anlattıkları söyleşi ekte okunabilir.

SAHA Studio, sadece Türkiye’den sanatçıları değil, yurtdışından küratör ve kurum temsilcilerini de ağırlayarak araştırmalarına ve İstanbul sanat ortamıyla etkileşimlerine yardımcı oluyor. SAHA Studio için sanatçılar bir seçici kurul tarafından davet ediliyor. Küratör ve eğitmen Vasıf Kortun, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan ve SAHA Studio’nun direktörü küratör Çelenk Bafra’dan oluşan seçici kurul, SAHA’nın işbirliği yaptığı İzmir’den Hayy ve Karantina, Diyarbakır’dan Loading, Çanakkale’den sub ve Ankara’dan Torun sanat inisiyatiflerinden de sanatçı önerisi aldı. Davetli sanatçılara çalışma mekânı, danışmanlık ve eser üretim fonu sağlayan SAHA Studio, toplantılar, sergi, koleksiyon ve atölye ziyaretleri, portfolyo değerlendirmeleri, seminer ve araştırma gezileriyle sanatçıların projelerine ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunuyor. SAHA Studio’nun Ağustos ayında başlayan ilk dönemine davet edilen sanatçılar Larissa Araz, Alper Aydın, Özgür Demirci ve Sibel Horada’nın ürettiği video, fotoğraf, heykel ve enstalasyonlar 20-22 Şubat 2020 tarihlerinde SAHA Studio’da bir seri söyleşi, panel ve performans eşliğinde sergilenmişti.

SAHA Studio Mart – Aralık 2020 Sanatçıları:

Kerem Ozan Bayraktar (1984, İstanbul), Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimini tamamlayan Bayraktar’ın çalışmaları fiziksel ve kavramsal anlamda çevre kurmak ile ilgilidir. Bayraktar, dijital görselleştirmeler, fotoğraflar, animasyonlar, maketler, gündelik nesneler, metinler ve grafikler kullanarak doğal ve yapay sistemlerin davranışlarına, tıkanma noktalarına, sınırlarına, çöküşlerine, mutasyonlarına ve onları kavrama biçimlerimize yoğunlaşır. Bayraktar, çeşitli kurumlarda dijital imgeler, sanat teorisi, fotoğraf ve baskı teknikleri üzerinde dersler vermekte, farklı mecralarda sanat metinleri yazmakta ve sunumlar gerçekleştirmektedir.

keremozanbayraktar.com

Borga Kantürk (1978, İzmir), Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde 1995-1999 yılları arasında Resim bölümünde lisans eğitimini tamamlayan sanatçı, küratör ve akademisyen. DEÜ, GSF resim bölümü yüksek lisans (1999-2003) ve ardından sanatta yeterlik eğitimini tamamlayan Kantürk, Resim bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. KUTU taşınabilir sanat mekanının kurucularındandır (2002), K2 Sanat Merkezi’nin kurucu ekibinde yer alan (2003) Kantürk bu mekânın proje direktörlüğü görevini 2004-2007 yılları arasında sürdürmüştür. Ayrıca, 6x6x6 İzmir kolektifinin (2017) ve KARANTİNA sanat mekanının kurucu üyelerindendir. (2018)

https://borgakanturk.tumblr.com

Gülşah Mursaloğlu (1989, İstanbul), Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans eğitimini bitirdikten sonra School of the Art Institute of Chicago’da yüksek lisansını tamamladı. Çalışmalarında genellikle maddesellikle, maddenin iradesiyle ve hem insanların hem de diğer türlerin zamanla kurduğu ilişkilerle ilgileniyor. Uzun ve kapsamlı bir araştırma sürecinin ardından ortaya çıkan yerleştirmeler, sergilendiği halleriyle stabil formlarda kalmıyor, sergiye yayılan süreçsel uzamlarıyla dinamik ve değişken sistemlere dönüşüyor.

www.gulsahmursaloglu.com

Metehan Özcan (1975, İstanbul), Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimi aldıktan sonra Bilgi Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı üzerine yüksek lisans eğitimi tamamlamıştır. Çalışmalarında modernist mekânın varoluşunu ve temsiliyetini sorgulayan Özcan, insanların çevreleriyle yaşadıkları yabancılaşmayı da göz önüne alır. Çeşitli üniversitelerde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışan Özcan, İstanbul’da çalışıyor ve yaşıyor.

www.metehanozcan.net

Dilek Winchester (1974, İstanbul) Central Saint Martin’s College of Art and Design’da tamamladığı lisans eğitiminin ardından Marmara Üniversitesi’nde heykel anasanat dalında Sanatta Yeterlilik derecesini aldı. 2013 yılından beri İstanbul Okan Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Dilek Winchester’ın çalışmaları dil, çeviri, alfabe reformları, sözlü tarih ve duyguların ifade biçimleri üzerinedir. Araştırma konuları arasında alfabeler, alfabe reformu, edebiyat kanonu, Karamanlıca ve Ermenice harfli Türkçe romanlar bulunmaktadır. İstanbul’da çalışıyor ve yaşıyor.


Hibya Haber Ajansı