Xi Jinping Japonya, Singapur ve Filipinler liderleriyle görüştü

Xi Jinping Japonya, Singapur ve Filipinler liderleriyle görüştü

Vakıf Katılım

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen 29. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomi Liderleri Toplantısı'nın oturum aralarında bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çin ve Japonya’da yeni dönemde siyasi güveni artırma sözü

Çin ve Japonya, yeni dönemin taleplerini karşılayan istikrarlı ve yapıcı ikili ilişkiler kurmak için siyasi güveni artırma ve pratik iş birliğini derinleştirme sözü verdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Japonya Başbakanı Fumio Kişida’yla yaptığı görüşmede, Çin ve Japonya'nın yakın komşu olduklarını ve her ikisinin de Asya'da ve dünyada önemli ülkeler olduğunu kaydederken, iki ülkenin birçok ortak çıkarları ve iş birliği fırsatlarını paylaştığını belirtti ve Çin-Japonya ilişkisinin öneminin değişmediğini ve değişmeyeceğini sözlerine ekledi.

Xi Jinping, “Fırsatlar ve zorluklarla karşı karşıya kalan her iki taraf da Çin ile Japonya arasındaki dört siyasi belgede belirtilen ilkelere uymalı, siyasi karşılıklı güveni artırmaya ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştirmeye devam etmeli ve halihazırda var olan önemli uzlaşmaların rehberliğinde farklılıkları ve anlaşmazlıkları uygun şekilde çözmelidir.” dedi.

Xi, iki ekonominin birbirine son derece bağlı ve birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğuna ve bu nedenle dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi alanlarda her düzeyde diyalog ve koordinasyonu daha da güçlendirmesi ve istikrarlı ve engelsiz endüstriyel ve tedarik zincirlerini sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, yakın komşular olarak Japonya ve Çin'in birbirlerine tehdit oluşturmadığını ve iki ülkenin barış içinde bir arada yaşaması gerektiğini belirtti. Kişida, dünyanın barışçıl kalkınmasının sağlanmasında iki ülkeye önemli görevler düştüğünü söyledi.

Kişida, Taiwan sorunuyla ilgili olarak, Japonya'nın Japonya-Çin ortak bildirisindeki taahhütlerinin hiç değişmediğini de vurguladı.

Çin-Singapur arasında dijitalleşme ve yeşil kalkınma iş birliği

Xi Jinping, Perşembe günü Tayland'ın Bangkok kentinde düzenlenen 29. Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomik Liderler Toplantısı oturum aralarında Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile de bir araya geldi.

Xi görüşmede şunları söyledi:

“Her iki taraf da dijitalleşme ve yeşil kalkınma alanlarındaki iş birliği projelerinin optimizasyonunu ve güncellenmesini teşvik etmeli, Çin-Singapur Serbest Ticaret Anlaşmasının yükseltilmesine ilişkin müteakip müzakereleri mümkün olan en kısa sürede tamamlamalı ve ticaret ve yatırım seviyesini iyileştirmelidir.”

Xi, Çin’in bölgesel birlik ve iş birliğini ortaklaşa sürdürmek, blok rekabetine karşı çıkmak ve ekonomik ve bölgesel entegrasyonun doğru yönünü sürdürmek için Singapur ile çalışmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi. 

Lee, Singapur-Çin ilişkilerini daha da derinleştirmeyi ve Çin ile mevcut ikili işbirliği mekanizmalarını geliştirmeyi dört gözle beklediğini söyledi. 

Lee ayrıca güçlü, dost bir ülke olan Çin'in bölgeye ve dünyaya olumlu etki yapacağını ve küçük ve orta ölçekli ülkelerin ortak kalkınmaya ulaşmalarına yardımcı olacağını belirtti.

“Denizcilik meselesi Filipinler-Çin ilişkisinin bütününü tanımlamamalı”

Xi Jinping, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Romualdez Marcos ile de Perşembe günü Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya geldi.

Xi Jinping Çin'in Filipinler’le ilişkilerine her zaman stratejik bir perspektiften baktığını söyledi.

Xi, Güney Çin Denizi konusunda iki tarafın dostane istişarelere bağlı kalması ve farklılıkları ve anlaşmazlıkları uygun şekilde ele alması gerektiğini söyledi.

Marcos, denizcilik meselesinin tüm Filipinler-Çin ilişkilerini tanımlamaması gerektiğini her zaman savunduğunu ve iki tarafın bu bağlamda iletişimi daha da güçlendirebileceğini söyledi.

Marcos, Filipinler'in tek Çin politikasına, barış ilkesine ve bağımsız diplomasiye bağlı kalmaya devam edeceğini ve taraf tutmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı