ABD – Çin gerilimi küresel risk iştahını baskılıyor

ABD – Çin gerilimi küresel risk iştahını baskılıyor

Vakıf Katılım

Piyasa Gündemi

Salgının kaynağı konusundaki tartışmalar ve ABD’nin koronavirüs salgını konusunda Çin’i suçlaması, ABD – Çin arasındaki gerilimin artış kaydetmesine neden oluyor. Zayıf gelen ekonomik verilere ek olarak ABD – Çin gerilimi ve bu konudaki endişeler küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. İki ülke arasındaki gerilim, salgına ilişkin gelişmeler ve ekonomik veriler küresel piyasaların takibinde yer almaya devam edecektir. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler  
     
•    12:00 Euro Bölgesi - ÜFE Önem: Yüksek
•    16:45 ABD – Hizmet PMI Önem: Yüksek

BIST-100 Güne Başlangıç

ABD - Çin gerilimi nedeniyle risk iştahı baskı altında kalırken, hisse piyasaları haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. 1 Mayıs cuma günü piyasalardaki satışı fiyatlayamayan BIST-100 Endeksi günü %2,24’lük bir düşüşle 98.842 puandan tamamladı. ABD – Çin ilişkileri ve salgına ilişkin gelişmeler piyasaların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. ABD borsaları günü sınırlı yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında Japonya ve Çin borsaları tatil nedeniyle bugün de kapalı olacak. Avrupa borsalarının güne alıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 7,04 – 7,05 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 7,04’lü seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz. 

BIST-100 Strateji

Dün mart sonundan beri devam eden yükselen trendin altına sarkan endekste, 100 bin psikolojik desteğinin de altında 98.842 seviyesinden kapanış gerçekleşti. Endeksteki düşüşte önceki günlerde de korelasyonun korunduğu yurtdışı piyasalardaki satış baskısı etkili oldu. Bu sabah ise yurtdışında görünüm pozitifken BIST’in buna ayak uydurup uyduramayacağı takip edilecek. BIST 100’ün 100 bin altındaki kapanışları negatif görünümün sürmesine neden olacakken, 97.500 hafta içinde izleyeceğimiz ilk önemli destek olmaya devam ediyor. Bu seviyenin altında teknik satış baskısı artabilir. BIST 100’de geçtiğimiz hafta görülen zirvenin bulunduğu 102.328 geçilemediği sürece yükselişlere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz.

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı