Çin’de sabit varlık yatırımları ocak-temmuz döneminde yüzde 5,7 arttı

Çin’de sabit varlık yatırımları ocak-temmuz döneminde yüzde 5,7 arttı

Vakıf Katılım

Devlet İstatistik Ofisi’nin açıkladığı veriler, Çin’in sabit varlık yatırımlarının yılın ilk yedi ayı içinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 oranında artış kaydettiğini gösteriyor. Devlet İstatistik Ofisi, yılın ocak-temmuz döneminde toplam 31 trilyon 980 milyar yuanlık (yaklaşık 4 trilyon 740 milyar dolarlık) sabit varlık yatırımı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Aslında büyüme, yılın ilk yarısında kaydedilmiş bulunan yüzde 6,1 oranına kıyasla biraz yavaşladığı saptanıyor. Esasen temmuz ayında sabit varlık yatırımı bir ay öncesine kıyasla yüzde 0,16 oranında ilerledi.

Öte yandan özel sektörün sabit varlık yatırımı ocak-temmuz döneminde bir  önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,7 oranında artarak 17 trilyon 800 milyar dolar kadar büyüdü. Altyapıya ve üretim sektörüne yönelik yatırımlar ise yıllık bazda sırasıyla yüzde 7,4 ve 9,9 oranlarında büyüdü.

Devlet İstatistik Ofisi’nin sözcüsü Fu Linghui, yatırımları teşvik etmeye dönük güçlü önlemler ile yerel yönetimlerin, yeni altyapı inşaatı türünden büyük projelerin gerçekleşmesindeki teşviklerin, ulaştırma ve su koruma projelerinin altyapıya ilişkin yatırımların büyütülmesine katkıda bulunmakta olduğunu açıkladı. 

Yine Devlet İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, yüksek teknoloji endüstrilerine yönelen yatırımlar yüksek bir büyüme kaydetti. Üretim/imalat ve hizmet sektörleri de yıllık bazda sırasıyla yüzde 22,9 ve yüzde 14,3 oranlarında sıçrama yaptılar.

Çin yatırımları teşvik etmeye yönelik bir dizi uygulama girişimi benimsemiş bulunuyor. Hükümetin bu yıl açıkladığı faaliyet raporuna bakıldığında, ülkenin altyapıya ilişkin yatırımları ilerletmek amacıyla ılımlı bir proaktif yaklaşım benimsemeyi vadettiği görülüyor.

Ülkenin yerel yönetimleri, yılın ilk yarısında 3 trilyon 410 milyar yuanlık yeni özel bono çıkarıp, bu yolla 23 bin 800 özel proje destekledi. Bunlardan 13 bin tanesi, Maliye Bakanlığı'na göre kısa süre önce başlatıldı. 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı