Balkan Savaşları Konak'ta anıldı

Balkan Savaşları Konak'ta anıldı

Vakıf Katılım

İZMİR - 12.10.2022 - HİBYA - Konak Belediyesi ve İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği'nin birlikte düzenlediği panelde Balkan Savaşları'nın önemi konuşuldu ve hayatlarını kaybeden Balkan Türkleri anıldı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "110. Yılında Balkan Savaşları ve Türkiye'ye Yansımaları" paneline Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Ahmet Mehmetefendioğlu ve Doç.Dr.Mehmet Emin Elmacı katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan  Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Birol Özkardeşler açılış konuşmasında "Aziz şehitlerimizin kanları ile yoğrulmuş Balkanlardaki Anavatanı kaybettiğimiz Balkan Savaşlarının sonuçları tarihimiz açısından çok acı olmuştur. Kaybedeni sadece Osman Devleti olan savaşların insan ve toprak kaybımız  kadar bir diğer acı tarafı da binlerce sanat eserinin kaybettiğimiz topraklarda kalmasıdır. Bu savaşlarlarda hayatlarını kaybeden Balkan Türklerini rahmetle anıyoruz "dedi.

Panelde ilk konuşmacı olarak Dr.Öğr.Üyesi Ahmet Mehmetefendioğlu Balkan Savaşları'nın çıkış nedenleri ve sonuçlarına değindi. Mehmetefendioğlu konuşmasında kaybedilenin sadece bir savaş  olmadığını, askeri ve siyasi açıdan bir çok sonuçların çıkarılması gereken bu savaşların  sonunda anavatanlarına dönenlerin Türkçülük düşüncesinin oluşumuna katkıda bulunduklarını belirtti.

Doç.Dr.Mehmet Emin Elmacı ise konuşmasında Rusya ve Batı devletleri arasındaki doğuda yer kapmak için çıkan güç mücadeleleri ve bu nedenle Osmanlı topraklarındaki  milletleri kışkırtmalarına dikkat çekti. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin devlet adamlarının özellikle 1876 yılı sonrası kendi tebaası arasında eşitlik, adalet ve halkın yönetime katkısı konusunda dünyadaki gelişmeleri  takip etmekte geç kaldığını da sözlerine ekledi.

Balkan Savaşları ile gelen Türklerin Suriyeliler ile karşılaştırılmaması gerektiğini, Balkan Türklerinin savaşın olumsuzlukları sonucunda başka bir ülkeye gelmediklerini anavatanlarına geri döndüklerini belirten Elmacı bu sayede Türkiye Cumhuriyeti'nde  nüfusun homojenleştiğini ve Balkan Türklerinin ulus devlet yapısına katkıda bulunduklarını söyledi.

Hibya Haber Ajansı