Posta kutunuzda iyi haberler var

Posta kutunuzda iyi haberler var

Vakıf Katılım

Salgının yayılma hızının düşmesi ve ekonomilerin açılma planlarıyla birlikte dünya borsaları haftaya güçlü bir başlangıç yapıyor. ABD ve Almanya vadeli borsaları %1’in üzerinde yükselirken emin liman yatırım araçları altın ve dolar geriliyor. Emtia piyasaları bu iyimser havayı bozmaya devam ediyor. Petrol vadelileri, WTI %11, Brent %4 gerilemeyle haftaya başlıyor.

Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra dünya piyasalarındaki yükselişe katılıyor. Yeni vaka ve can kaybı verileri yavaşlarken ekonominin ne zaman açılacağı tartışmaları gündemde öne çıkıyor. Dünya borsalarındaki iyimser havaya paralel Borsa İstanbul’un %1’e yakın yükselişle açılmasını bekliyoruz. Türk lirasının doların küresel olarak gevşemesine paralel değer kazanması iyi haber.

İlk çeyrek kar tahminleri raporumuzu yayınladık. Araştırma kapsamımızdaki bankaların çeyreklik bazda %33, yıllık olarak %3 net kar artışı göstermesini bekliyoruz. Finans dışı şirketlerde 1Ç20 toplu FAVÖK ve Net Kar tahminlerimiz yıllık bazda, sırasıyla, %3 ve %50 gerilemeye işaret ediyor. Çeyrek bazında Yapı Kredi ve Garanti Bankası’nın kar büyümelerinin daha güçlü olacağını tahmin ediyoruz. Sigorta sektörü kar rakamlarının da güçlü gerçekleşmesini bekliyoruz. Şirket bazında baktığımızda Koza Altın (KOZAL.IS) (%66 FAVÖK, % 36 Net Kar), Doğuş Oto (DOAS.IS) (%65 FAVÖK), Aselsan (ASELS.IS)(%52 FAVÖK , %36 Net Kar), Bimaş (BIMAS.IS) (%41 FAVÖK, %69 Net Kar), Soda (SODA.IS) (%39 FAVÖK, %40 Net Kar), Vestel Beyaz (VESBE.IS) (%40 FAVÖK, %28 Net Kar), ve Logo (LOGO.IS)(%30 FAVÖK, %40 Net kar), yıllık artışlar anlamında dikkat çekiyor.
Güçlü finansallar açıklayan Türk Traktör hisselerinde kar satışı bekliyoruz.

Detayları raporumuzda bulabilirsiniz.
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20200424155129110_1.pdf

 

Haberler & Makro Ekonomi
Gümrük hareketleri salgın öncesine dönüyor
Ticaret Bakanı Pekcan, koronavirüs salgınına karşı dış ticarette başlatılan "temassız ticaret" formülünü sürdürdüklerini belirterek, sınır kapılarından çıkış yapan tır sayısının pandemi öncesi rakamlara yaklaştığını açıkladı. Bakan Pekcan Şubat ayında, Irak’a açılan Habur Sınır Kapsından çıkan günlük ortalama tır sayısının 1613 olduğunu, bu sayının salgının etkisini artırmasıyla Mart ayının ilk haftasında 311’e gerilediğini ve 24 Nisan’da itibari ile 1449’e yükseldiğini belirtti.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı