Merkez Bankası süpriz yapmadı

Merkez Bankası süpriz yapmadı

Vakıf Katılım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan düşürerek yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e çekti. Merkezden yapılan açıklamada salgın hastalığın küresel etkilerinin yakından takip edildiği, Mayıs'ın ilk yarı göstergelerinin dipten dönüşe işaret ettiği ifade edildi. Dün yapılan faiz indirimi ile birlikte faiz indirim trendi son 9 toplantıda üst üste devam etti, toplam 1.575 baz puanlık indirim gerçekleşti.

 

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son dönemde attığı adımlar, bankaların yurt dışı bankalarla yaptığı swap işlemlerinin günlük hacmini adeta sıfırladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinde yayımladığı bankaların Türk Lirası karşılığı Döviz işlemleri veri setinde, söz konusu işlemlerin günlük hacminin 11 Mayıs’ta 51 milyon dolara kadar gerilediği görüldü. BDDK ayrıca bugünden geçerli olmak üzere 100 gram ve üzeri altın alımına 1 gün valör uygulanacağını açıkladı.

 

ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 2 milyonun üzerinde gerçekleşti. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre işsizlik maaşına başvuranların sayısı 16 Mayıs'ta sona eren haftada 2.44 milyon oldu, beklenti de 2.4 milyondu. Devam eden başvurular 9 Mayıs'ta sona eren haftada 25.07 milyonla rekor seviyeye yükseldi. Böylece koronavirüs pandemisinin etkisinin görülmeye başlandığı son 9 haftada toplam başvurular 39 milyona yaklaştı. Başvurular 28 Mart'ta sona eren haftada rekor seviyeye çıkmasından bu yana kademeli olarak düşüyor. Yine ABD'de ikinci el konut satışları Nisan'da yaklaşık 10 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. National Association of Realtors (NAR) verilerine göre koronavirüsün istihdam piyasası ve genel anlamda ekonomiyi vurması ve talebin azalmasıyla yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Yüzde 17.8'lik gerileme Temmuz 2010'dan beri görülen en sert düşüş oldu. Beklenti yüzde 19.9 düşüştü. Satışlar yıllık bazda da yüzde 17.2 oranında geriledi. Ortalama konut fiyatları yıllık bazda yüzde 7.4 artarak 286.800 dolar oldu.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Georgieva, bankalara temettü ödemeleri ve geri alımları durdurmaları çağrısında bulundu. Uluslararası Para Fonu İdari Direktörü Kristalina Georgieva, bankaların koronavirüs pandemisi ortamında finans sisteminin gücünü sağlamlaştırmak içi hissedarlara kâr payı ödemelerini ve hisse geri alımlarını durdurmaları gerektiğini söyledi. Georgieva, Financial Times için kaleme aldığı makalede, bankaların yeni kredileri desteklemek için güçlü sermaye ve likidite pozisyonlarına sahip olmaları gerektiğini söyledi ve banka tamponlarının süregelen operasyonlardan elde edilen kârların bünyede tutulması ile güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, Türkiye'de son 24 saatte 961 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 27 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 153 bin 548, can kaybı 4 bin 249 oldu. Son 24 saatte 27 hasta vefat etti, 1003 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 729 bin 988, vaka sayısı 153 bin 548 ve vefat sayısı 4 bin 249 oldu. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 820, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 424 ve iyileşenlerin sayısı 114 bin 990 olarak kayıtlara geçti.

 

USDTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerişimde tüketici güveni verisi takip edilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasındaki SWAP anlaşmasının tutarı 15 milyar Dolar’a yükseltilmesinin kur üzerindeki sınırlı etkileri takip edildi. Federal Açık Piyasa Komitesi tutanaklarında negatif politika faiz oranı uygulaması olasılığının yok denecek kadar az olduğunu gösterdi. Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan düşürerek yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e çekti. ABD’de İmalat PMI Endeksi 38,0’lık beklentileri aşarak 39,8’e, Hizmet PMI Endeksi 36,9’a yükseldi. Açıklanan işsizlik maaşına başvuranların sayısı 16 Mayıs'ta sona eren haftada 2.44 milyona yükselirken, ikinci el konut satışları ise Nisan ayında talebin azalmasıyla yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Gün içerisinde piyasa beklentilerine paralel şekilde alınan faiz kararı sonrası kurda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken 6,80 seviyesi yakınlarında seyrin devam ettiği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,72 ve 6,69 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,81, 6,84 ve 7,87 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde tüketici güveni verisi takip edilirken, Euro Bölgesi’nde enflasyon ve tüketici güveni verileri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan düşürerek yüzde 8.75'ten yüzde 8.25'e çekti. Almanya İmalat PMI Endeksi Mayıs ayında 36,8 ile tahminlerin altında kalırken, Euro Bölgesi İmalat PMI Endeksi 38,0’lık piyasa beklentilerini aşarak 39,5 seviyesine yükseldi. Açıklanan Hizmet PMI Endeksi ise 25,0’lik beklentiler karşısında 28,7 seviyesine yükseldi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve piyasa beklentilerine paralel şekilde alınan faiz kararı sonrasında çaprazın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,43 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,46 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,40, 7,37 ve 7,34 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,46, 7,49 ve 7,52 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde enflasyon ve tüketici güveni verileri takip edilirken akşam saatlerinde yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi tutanaklarında negatif politika faiz oranı uygulaması olasılığının yok denecek kadar az olduğunu göstermesinin sınırlı etkileri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Almanya İmalat PMI Endeksi Mayıs ayında 36,8 ile tahminlerin altında kalırken, Euro Bölgesi İmalat PMI Endeksi 38,0’lık piyasa beklentilerini aşarak 39,5 seviyesine yükseldi. Açıklanan Hizmet PMI Endeksi ise 25,0’lik beklentiler karşısında 28,7 seviyesine yükseldi. ABD’de İmalat PMI Endeksi 38,0’lık beklentileri aşarak 39,8’e, Hizmet PMI Endeksi 36,9’a yükseldi. Açıklanan işsizlik maaşına başvuranların sayısı 16 Mayıs'ta sona eren haftada 2.44 milyona yükselirken, ikinci el konut satışları ise Nisan ayında talebin azalmasıyla yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Güne artan güvenli varlık talebiyle güçlü başlayan Dolar’ın açıklanan veriler sonrası güçlü duruşunu sürdürdüğü gözlenirken gün sonunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0930 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0960 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0900, 1,0870 ve 1,0840 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0960, 1,0990 ve 1,1020 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Altın fiyatlarının koronavirüs aşısına ilişkin kuşkular ve Fed Başkanı Powell'ın uyarıları sonrası 1748 seviyesi üzerinde tutunarak dünkü kazancını koruduğu takip edilirken, akşam saatlerinde yayımlanan Federal Açık Piyasa komitesi tutanaklarında negatif politika faiz oranı uygulaması olasılığının yok denecek kadar az olduğunu göstermesinin ardından Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise açıklanan ABD verileri sonrasında Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürdüğü gözlenirken ABD ile Çin arasındaki gerilim işaretleri, hükümetlerin koronavirüs pandemisi ortamında kısıtlamalarını gevşetmeleri ve ekonomilerini tekrar açmalarına yönelik haberler ile birlikte gün sonunda  Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1726 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1733, 1740 ve 1747 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1705 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Birleşik Krallık’ta açıklanan enflasyon verisi yüzde 0,9’luk piyasa beklentilerinin altında kalarak Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 yükseldiği gözlenirken akşam saatlerinde yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi tutanaklarında negatif politika faiz oranı uygulaması olasılığının yok denecek kadar az olduğunu göstermesinin sınırlı etkileri takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere’de açıklanan İmalat PMI Endeksi Mayıs ayında 36,0’lık beklentiler karşısında 40,6'ya, Hizmet PMI Endeksi 25,0’lık beklentiler karşısında 27,8'e yükseldi. ABD’de İmalat PMI Endeksi 38,0’lık beklentileri aşarak 39,8’e, Hizmet PMI Endeksi 36,9’a yükseldi. Açıklanan işsizlik maaşına başvuranların sayısı 16 Mayıs'ta sona eren haftada 2.44 milyona yükselirken, ikinci el konut satışları ise Nisan ayında talebin azalmasıyla yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Güne artan güvenli varlık talebiyle güçlü başlayan Dolar’ın açıklanan veriler sonrası güçlü duruşunu sürdürdüğü gözlenirken gün sonunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,22 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2260 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2140, 1,2080 ve 1,2020 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2260, 1,2320 ve 1,2380 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, akşam saatlerinde yayımlanan Federal Açık Piyasa komitesi tutanaklarında negatif politika faiz oranı uygulaması olasılığının yok denecek kadar az olduğunu gösterdi. Haftanın son dördüncü işlem gününde Japonya’nın Nisan ayı ihracatı, yeni tip koronavirüs salgını nedenliyle yüzde 21,9 düştü. ABD’de İmalat PMI Endeksi 38,0’lık beklentileri aşarak 39,8’e, Hizmet PMI Endeksi 36,9’a yükseldi. Açıklanan işsizlik maaşına başvuranların sayısı 16 Mayıs'ta sona eren haftada 2.44 milyona yükselirken, ikinci el konut satışları ise Nisan ayında talebin azalmasıyla yüzde 17.8 düşerek 4.33 milyon oldu. Güne artan güvenli varlık talebiyle güçlü başlayan Dolar’ın açıklanan veriler sonrası güçlü duruşunu sürdürdüğü gözlenirken gün sonunda paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,60, 107,80 ve 108,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,20, 107,00 ve 106,75 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde olumsuz ekonomik görünüme rağmen piyasanın yeniden denge bulmakta olduğuna ilişkin işaretlere birlikte Brent Petrol 35 Dolar seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre yüzde 0,9 azalarak 526,5 milyon varile gerilemesi ve üreticiler arasındaki fiyat savaşından etkilenen piyasanın yeniden dengeye kavuştuğuna ilişkin işaretlerin devam etmesi ile Petrol’ün yukarı yönlü hareki takip edilirken, gün sonunda Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 34,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 33,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 36,00, 37,80 ve 39,60 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 33,00, 31,40 ve 30,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelen ekonomi düzelene kadar bankanın faizleri sıfıra yakın seviyede tutacağı açıklamalarına ek olarak Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme adımlarına devam edeceğini açıklamasında sonra Ons’un 1750 doları geçmekte zorlandığı gözlenirken kur tarafında ise swap anlaşması haberi 6,75 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL merkezden gelen 50 baz puanlık indirim sonrasında 6,78-6,80 TL bandına hareket ettiğini takip edildi. Zayıf diyebileceğimiz kura ek olarak direnç seviyelerinde gelen satışlarla geri çekilen Ons Altın’ında etkisiyle gün sonunda Gram Altın’ın da aşağı yönlü hareketini sürdürdüğünü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 376 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 373 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 379, 382 ve 385 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 373, 370 ve 367 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı