Gözlenen enflasyon

Gözlenen enflasyon

Vakıf Katılım

Merkez bankaları yetkililerinin daha fazla parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulduğuna dair konuşmaları, ABD Ekim ayı perakende satış büyümesi olumlu yönde şaşırtması ve düşük enflasyon baskısının, Fed'in umduğu gibi azalan talebi yansıtmadığının sinyalini vermesi, istihdam piyasasının sıkı kaldığını gösteren veriler, Bullard’ın şimdiye kadarki sıkılaştırmanın "gözlenen enflasyon üzerinde yalnızca sınırlı etkileri olduğu" göz önüne alındığında, merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiğini söylemesi sonuç olarak; piyasalar daha agresif faiz artırımları konusunda endişelendi ve finansal piyasalar karışık bir kapanış yapmasına neden oldu. Bu arada; ECB başkanı Lagarde’de “faiz oranlarını o kadar çok artırması gerekebilir ki, aşırı yüksek enflasyonla mücadele ederken büyümeyi yavaşlatabilirken, ECB'nin tahvil varlıklarındaki herhangi bir ikinci tur "ölçülü ve öngörülebilir" olmalıdır” açıklamasını yapıyordu. ECB, Aralık ayında bilanço küçültme planlarını ana hatlarıyla açıklayacak ve sürecin, bankanın tahvil varlıklarının tamamını olmasa da bir kısmının vadesinin dolmasına izin vermesiyle başlaması bekleniyor. Ekim ayı imalat PMI verileri küresel sanayide daralmanın derinleştiğine işaret ederken, düşüşe gelişmiş pazarlar öncülük ediyordu. Tahvil Getiri eğrisi ABD'de hala tersine dönüyor, bu da piyasanın bir durgunluk beklediğinin bir işareti, ancak bu yeni değil. Biraz değişen şey, 10 yıllık getirisinin bir önceki haftaki keskin düşüşünün ardından %3.78 civarında kalması. Yorumumuz doğruysa, yatırımcılar Fed'in son uyarılarına rağmen bir dönüm noktasına yaklaştığına inanıyor. Buna paralel olarak, Bund getirisi %2'nin hemen altına gerilerken, Fransız OAT %2,46'da. Son zamanlardaki keskin düşüşünün ardından, dolar bir destek bölgesi bulmuş gibi görünüyor. Özellikle euro karşısında 1.0337 USD Petrol fiyatları bu hafta sert geriledi. Çin'in hala sıfır Covid politikası uygulaması ve OPEC petrol talebi tahminlerini bir kez daha düşürülmesine neden olmasından dolayı Brent ve WTI'nin varili sırasıyla 87 USD ve 79 USD'den işlem gördü. Bu haftanın gündemine baktığımızda; Çarşamba günü, İmalat ve hizmetlere ilişkin Kasım PMI göstergeleri ile odak yine büyümelere çevrilecek, ABD dayanıklı mal siparişleri ve son Fed toplantı tutanakları da öğreneceğiz. Perşembe günü Amerikalılar Şükran Günü'nü kutlarken, Avrupa piyasaları Almanya'daki Ifo iş ortamı endeksini ve ECB tutanaklarına odaklanacak. Aralık ayında beklenen artış hızına (50 veya 75bp) ilişkin ipuçlarına dikkat edeceğiz. MB’ler tarafında ise; Yeni Zelanda Merkez Bankası Çarşamba günü 75 baz puanlık süper büyük bir artış için tüyo verirken, Kore Merkez Bankası'nın yeniden sıkılaştığı görülüyor, ancak muhtemelen yalnızca çeyrek puan kadar olacak gibi.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyine teröristler tarafından Türkiye’ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ hava harekâtı icra edildiğini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti. Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "B" olarak teyit edildiği belirtildi

Fitch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranını bu yıl sonunda yüzde 9,00'a çekmesini bekliyor. Açıklamada, büyümenin bu yıl yüzde 5,6'ya ulaşacağı, ancak 2023-2024'te daha sıkı finansman koşulları ve daha yavaş küresel büyümeyi yansıtarak %2,9'a yavaşlayacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Yıllık enflasyonun Ekim'de yüzde 85,5'e ulaştığını ve 2022 yılında ortalama yüzde 72,5 olacağını öngören Fitch, 2023'de ortalama yüzde 59 seviyesinde oluşmasının beklendiğini ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eylül ayında toplam 45,2 milyar TL sabit yatırım tutarı olan 1.300 adet teşvik belgesi düzenledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayland’da ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi. Görüşmede, küresel meselelerde birlikte çalışılması, Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir yola dönmesi için ortaklaşa ilerleme kaydedilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya 50 milyon sterlinlik yardım sözü verdi.

Çin Merkez Bankası Eylül ve Ekim aylarının ardından Kasım ayında da borç verme gösterge faiz oranını (LPR) değiştirmedi. Çin MB, piyasa beklentilerine paralel olarak 1 yıl vadeli kredi ana faiz oranını (LPR) yüzde 3,65 ve 5 yıl vadeli faizi yüzde 4,30 seviyesinde tuttu.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek için faizin nereye kadar yükseltilmesi gerektiğine inandığı sorularına yanıt vermedi.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Almanya'nın Polonya hava sahasının korunmasına yardım için Patriot hava savunma sistemi göndermeyi teklif ettiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, FOCM'nin Aralık ayında yapacağı toplantıda 75 baz puanlık büyük faiz artırımlarından "uzaklaşmaya" hazır olduğunu söyledi.

Rusya'nın Çin'e petrol sevkiyatı Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı. Rusya, Suudi Arabistan'ın ardından Çin'in ikinci büyük petrol tedarikçisi oldu.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı