Cari işlemler dengesi Kasım 2002’den beri ilk kez 12 Aylık Cari Fazla verdi

Cari işlemler dengesi Kasım 2002’den beri ilk kez 12 Aylık Cari Fazla verdi

Vakıf Katılım



Cari denge haziranda konsensüs beklentilerden ve bizim tahminimizden hafif olumsuz olarak 548 milyon dolar açık verdi (Konsensüs: -350 mn dolar, Gedik Yatırım: -450 mn dolar). Böylelikle, 2018 yılı Mayıs ayında 58 milyar dolara sınırına dayanan ve önceki ay 1,9 milyar dolar seviyesinde olan 12 aylık yıllıklandırılmış cari açık Haziran 2019 itibariyle 538 milyon dolar cari fazla olarak gerçekleşti.

Böylelikle, Kasım 2002'den bu yana ilk kez 12 aylık rakamlarla cari fazla verildi. Yıllıklandırılmış rakamda aylık bazda gözlenen iyileşmede geçen yılın aynı ayına göre 1,8 milyar dolar düşüşle 2,6 milyar dolara gerileyen dış ticaret açığı ve geçen yılın aynı dönemine göre 754 milyon dolar artışla +3,2 milyar dolara ulaşan net hizmet gelirleri belirleyici oldu.

Tahvil ve kredilerdeki net geri ödemeler ile net-hata noksandaki düşüş rezervlerin azalmasına neden oldu. Doğrudan yatırımlar, haziranda, geçen yılın aynı dönemine göre 471 milyon dolar azalarak 581 milyon dolar net giriş kaydetti.

Portföy yatırımlarında ise 2,1 milyar dolar net çıkış gözlendi. Yurtdışında yerleşikler hisse senedi ve DİBS piyasasında sırasıyla 192 milyon dolar ve 130 milyon dolar net alım yaparken; yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1,3 milyar dolar ve 1,2 milyar dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Diğer yatırımlarda aylık bazda 2,4 milyar net giriş görüldü.

Bu durumda, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıklarında gözlenen 1,6 milyar dolarlık net azalış ile yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatlarında gözlenen 270 milyon dolarlık net artış belirleyici oldu. Yurtdışından sağlanan krediler tarafında bankalar, hükümet ve özel sektör sırasıyla 1 milyar dolar, 173 milyon dolar ve 1,2 milyar dolar net ödeme gerçekleştirdi.

Diğer taraftan, net hata-noksan kaleminde aylık bazda 2,8 milyar dolar net çıkış kaydedildi. Böylelikle, resmi rezervler haziran ayında 2,5 milyar dolar azaldı. Yılsonu cari açık / GSYH oranı tahminimizi %1,1 olarak koruyoruz. 12 aylık yıllıklandırılmış cari fazlanın eğiliminin, iktisadi faaliyetteki zayıf seyir, kurun bulunduğu seviyelerin dış ticarette sağladığı rekabet avantajı ve mevsimsel olarak turizm gelirlerinden gelecek katkının güçlenmesi gibi gerekçelerle önümüzdeki 1-2 aylık süreçte de devam edeceğini öngörüyoruz.

Tarihsel olarak, dış ticaret açığı ve cari açığın yavaş büyüme dönemlerinde ithalatta gözlenen düşüş eğilimi (hammaddede ithalata bağımlılığın etkisi) ile birlikte azaldığı hatta fazlaya dönüştüğü; büyümenin hızlandığı dönemlerde ise açığın yükseldiği görülmekte.

Bu nedenle, 12 aylık cari fazlanın ne kadar süre devam edeceğini iktisadi faaliyetin yılın ikinci yarısında izleyeceği seyir belirleyecek. Mevcut gerçekleşme ve eğilimleri dikkate alarak, 2019 yılı cari açık tahminimizi 8 milyar dolar; cari denge / GSYH tahminimizi de -%1,1'e olarak koruyoruz (2018: -%3,5). Hatırlanacak olursa, yeni ekonomi programına göre hükümetin 2019 yıl sonu cari açık tahmini 26 milyar dolar seviyesindeydi (Cari Açık / GSYH: -%3,3).



Gedik Yatırım