TCMB Beklenti Anketi: Enflasyon beklentileri geriliyor

TCMB Beklenti Anketi: Enflasyon beklentileri geriliyor

Vakıf Katılım

TCMB Mayıs Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %9,38 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Mayıs ayı enflasyonu %0,76, Haziran ayı enflasyonu %0,45 ve Temmuz ayı enflasyonu ise %0,44 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %10,73, %11,20 ve %10,19 olarak gerçekleşecektir.

 

Son dönemde ekonomideki zayıf talep ve etkisi emtia fiyatlarındaki düşüş enflasyon açısından aşağı etkide bulunacak faktörler olarak izlenirken, TRY’deki değer kaybının ithal maliyet etkisi ve normalleşme sonrası gecikmiş birikimli talep etkisi enflasyonda yukarı etki edebilecek faktörlerdir. Volatilite önleyici tedbirler ile beraber TRY son dönemde stabilleşirken, kurun bu noktada yeni bir yükseliş yaşamaması enflasyon beklentilerinin bozulmaması anlamında önemlidir. TCMB, son Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon beklentisini %7,4 ile aşağı revize etmiştir. Temmuz’dan sonra enflasyondaki aşağı yönlü momentumun ağırlık kazanması beklenmektedir.

 

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %9,20 ve %8,30 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %8,75 olmuştur. 

 

Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesine dair beklentilere bağlı olarak %8,28 seviyesine gerilemiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %9,13’ten %8,19’a gerilemiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %11,40’tan %10,92’ye doğru bir düşüş görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %11,16 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %11,67 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %8,39, 8,07, 8,10, 8,09, 8,04 ve 7,92 olarak öngörmektedir.

 

Merkez Bankası’nın 2020 yılına dair enflasyon beklentilerini düşürmesi ve ekonominin desteklenmesini öncelik olarak ele alan pandemi dönemi politikaları itibariyle faiz indirim döngüsü mevcut sinyallerle devam ettirilecek gibi görünmektedir. Bu çerçevede 21 Mayıs toplantısına ilişkin 50 baz puan faiz indirimi bekleriz. Piyasa faizleri son dönemde aynı zamanda aktif rasyosu düzenlemesi kapsamında bankaların menkul kıymet alımlarına ağırlık vermesi ile de düşmektedir.

 

Büyüme beklentileri pandemi etkisi nedeniyle daralma pozisyonundadır. Daralma beklentileri 2020 için %1,6 olarak gerçekleşti. Önceki anket döneminde %0,6 daralma tahmini vardı. 2021 öngörüsü ise Mayıs anket döneminde %4,6 büyüme şeklinde oluştu. İlk çeyreğe dair öncü göstergeler, pandemi etkilerinin Mart ayında başlangıç seviyesinde gerçekleştiğini göstermektedir. Ekonomik aktivitenin yılın ilk 2 ayında güçlü olması ise 1Ç20 dönemi büyümesi açısından kurtarıcı etkiye sahip olacaktır. Nisan ayından sonra küresel ekonomilerdeki arz ve talep şokunun bir yansıması olarak dışsal etkiler ve pandeminin içerideki ekonomik kapanma etkisi, daralmanın daha derin hissedilmesine neden olacaktır. Mayıs ayından sonraki dönem normalleşme olmakla beraber, görüntü U şeklinde bir toparlanmaya işaret edecektir.

 

Döviz kuru beklentileri 2020 yılsonu için 7,02 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 7,11’den 7,22’ye yükseldiğini görüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı