Turkcell ortaklık yapısı sadeleşti

Turkcell ortaklık yapısı sadeleşti

Vakıf Katılım

Pazartesi akşamı ABD Merkez Bankası Fed'in şirket tahvili alımına başlama kararının etkisiyle, Salı günü dünya borsalarında yükselişler devam etmişti: Avrupa'da Stoxx Europe 600 % 2.9, Almanya'da DAX 30 % 3.4 Fransa'da CAC 40 % 2.8 İtalya'da FTSE MIB 30 % 3.5 değer kazandı. Çarşamba günü yükseliş trendi gücü azalsa da devam etti ve Stoxx Europe 600 % 0.88, Almanya'da DAX 30 % 0.54, Fransa'da CAC 40 % 0.88 arttı, İtalya'da ise FTSE MIB 30 % 0.20 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD endeks vadelileri aşağı yönlü hareket ediyor. Asya’da karışık bir seyir var.

 

Dün BIST 100 endeksi tarihi günlerinden birini yaşadı ve hiç değişim göstermedi. Bu nadir olay gününde hafif satışlar görülürken BIM’deki artış ile Endeks dengelendi. Günün öne çıkan hisselerinden biri de Turkcell oldu. Bu sabah Turkcell'de ki ortaklık anlaşması açıklandı. Yıllardır Tukcell'den iyi temettü alan Telia Company, Turkcell'in % 51.0 hissesini kontrol eden Turkcell Holding'de var olan % 47.1 oranındaki hissesini Türiye Varlık Fonu'na 530 milyon ABD Doları karşılığında satmak için anlaşmaya vardığını duyurdu. Böylece Varlık Fonu, avantajlı bir fiyata Turkcell sermayesinin % 24 payını devralmış oldu. Bununla beraber şirketin kurucusu Çukurova Holding de, şirketteki paylarını devredip Turkcell'den çıktı.

 

Uzun süre ihtilaflı olan süreçte 2016 Temmuz'unda Rus milyarder Mikhail Fridman’ın sahip olduğu Alfa Telekom/Letter One karşı temyizi kaybeden Çukurova'ya mahkemece "ya 2.80 milyar dolara % 13.76lık payını sat yada karşı L1'in %13.22 payını 2.69 milyar dolara al" denilmişti. Bugünkü açıklamaya göre Varlık Fonu, Çukurova'dan da pay alarak toplamdaki payını % 26.2'ye yükseltmiştir. L1 ise % 11.0 TCELL payını Çukurova’dan almıştır. Bu devirlerde Temyiz Mahkemesi fiyatı geçerli ise Çukurova'nın 2.8 milyar dolar alması muhtemeldir fakat açıklamada bu konuda bir detay yoktur. Burda dikkat çeken bir unsur da Çukurova grubu İngiliz Virgin Adaları’nda kurulu Çukurova Telecom Holding'deki paylarının tamamını L1'e devretse TCELL yönetimi Ruslara geçebilecekti. Yapılan anlaşmaya göre payların bir kısmını Varlık fonuna devrederek yönetim hakimiyetini Türkiye'de bırakmışlardır. Ayrıca Çukurova, Ziraat bankasından aldığı 1.6 milyar dolar krediye TCELL hisselerini teminat göstermişti, şimdi krediyi de kapatabilir. Son durumda TVF, % 26.2 ile Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki 9 üyeden 5'ini belirleyebilecek L1 ise % 24.8 ile ikinci büyük ortak olacak. İsveç'li Telia ve Türk Çukurova artık şirkette yoklar. Şirketin kalan % 49'u ise halka açık olup borsada işlem görüyor.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için 110 bin civarı destek olarak olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı