Corona emlak satışa engel değil

Corona emlak satışa engel değil

Vakıf Katılım

İstanbul’un Beylikdüzü ve Esenyurt bölgelerinin tanınan Gayrimenkul uzmanlarından ve Koronavirüs (KOVİD-19) salgını sürecinde çalışmalarına devam eden Doğan Umut Yılmaz, Pandemi döneminde Gayrimenkul sektörünün salgın dönemine rağmen aktif olduğunu ve müşterilerin güven çerçevesinde “negatif” algılara kapılmaması gerektiğini belirttiği kapsamlı bir durum raporu yayımladı.


Yılmaz, son 2 ayda “ciddi bir satış” oranı ile pandemi öncesi yakalanan cironun geçildiğini ve bu dönemde emlak sektörünün etkilenmediğini söyledi. Yılmaz’a göre, emlak sektörünün etkilenmediği fakat yeni bir konjonktüre girdiği bu dönemde ev sahipleri iki kategoriye ayrıldı; fiyatını tavan yapanlar ve fiyatı düşürenler.


Emlak sektöründe güvenin önemini vurgulayan Yılmaz, emlak sektöründe itibar sorunu yaşandığı ve müşterilerin güvenirlik aradığını belirtti. 

Yılmaz, değerlendirme raporunun da pandemi döneminde emlak sektörlerinin genel tablosunu ve tüketicilerin son 2 yılda yaşanan sosyoekonomik dalgalanmalar yüzünden daha temkinli olduğunu, bu yüzden de “bitmiş konutlara” yöneleceklerini şu sözlerle ifade etti:

 “2020 yılı için konut satışlarının zorlanabileceği iki ana konu olabilir İlki mevcut satışta olan konut stokunun müşterisi olabilecek pazarın yine kısıtlı olabilme ihtimali. İkincisi ise inşaat maliyetlerindeki artışla birlikte yeni proje yapma isteğinin geliştirici tarafında çok olmayacağı bir yıl bizi bekliyor olabilir.  Bir diğer konu da 2019  yılında ikinci el konut satışları, ilk el konut satışlarına göre daha hareketli bir pazara sahipti. 2020 yılında da teslim edilecek proje sayısındaki azalma ile bu trend benzer şekilde devam edebilir”. Özelikle son bir iki yıldır yaşanan gelişmelerin nihai tüketiciyi biraz daha temkinli davranmaya yönelttiği ve bunun tamamlanmış konut satışlarına yönelimi artıracağını söz konusu.Dolayısıyla bitmiş konutu satmanın, inşaatı devam eden konutu satmaya göre daha kolay olacak. “Diğer yandan erişilebilir konut kavramı bizler için daha önemli olacak. Bu erişebilirliği fiyat anlamında düşündüğümüzde değeri görece yüksek olan bölgelerde yeni konut bu stoku deprem nedeniyle tercih sıralamasında ilk olacak iken, fiyat açısından bakıldığında eski yapı stoğuna bazı semtlerde talep canlı kalacaktır. Ülkemizde önemli bir inşaat yapma metodu olarak görülen hasılat paylaşım sözleşmeleriyle iş yapma kültürünün de 2020 için çok geçerli olmayacağı bir yıl olacak gibi görünüyor. Nihai tüketici ve konut kullanıcısı tarafında bakıldığında ise basitlik ve rasyonellik konularının geçtiğimiz yıllara göre daha ön planda olacağını düşünüyorum.”

 

Orta doğu müşterilerine satışın arttığını belirten yılmaz, 2020 yılı için de bu trendin böyle devam edebileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Yabancıya satış konusunda öngörülerim de şu sözlerle dile getireyim: “Yabancıya satışta etkili olan temel iki konunun vatandaşlık hakkı limiti dışında, TL ve yabancı para kurlarındaki ilişki olduğunu görüyoruz. Yabancı satışlarında 2018 ile 2019 yılını kıyasladığımızda Yabancı vatandaşlarının konut alımında bir hareketlenme olduğunu görüyoruz. 2020 yılında da Yabancıları bu anlamda konuşacağız. 2018 ve 2019 yıllarını ilk 11 ay olarak kıyasladığımızda konut alım adetlerinde İran, Libya, Yemen, Cezayir  ve Filistin ülkelerinde gözle görünür artış oranlarını görüyoruz. 2020 yılı için de benzer bir trend devam edebilir.”


Hibya Haber Ajansı