Gelecek Turizmde’den Muğla’da orman yangınlarıyla mücadeleye destek

Gelecek Turizmde’den Muğla’da orman yangınlarıyla mücadeleye destek

Vakıf Katılım

Türkiye’de son iki yıldır yaşanan yangınlar, iklim kriziyle mücadele kapsamında afetlere karşı dirençli turizm modelleri inşa etmenin gerekliliğini ortaya koyuyor. Türkiye'de sürdürülebilir turizme odaklanan ilk program olan Gelecek Turizmde, tam da bu hedefle 15. yılında odağını yangınlardan en fazla etkilenen turizm bölgelerinden Muğla’ya çevirdi. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes iş birliğinde 2007 yılından bu yana yürütülen Gelecek Turizmde, yeni dönem faaliyetlerine Muğla’da sürdürülebilir turizm odağında yapılacak eğitimlerle başladı. İklim kaynaklı afetlerin turizme yönelik artan tehdidini dikkate alan Gelecek Turizmde kapsamında, bölgedeki turizm işletmesi sahiplerine ve yöre halkına yangın ve doğal afetlerle mücadele eğitimleri verildi. Eğitimler, sürdürülebilir turizm, turizmde sertifikasyon, kültürel miras, sorumlu turist, destinasyon yönetimi, sorumlu üretim ve tüketim, orman yangınları, afetlere hazırlıklı olma, afet risklerini azaltma gibi konularla devam edecek. Yeni dönemde bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yanı sıra, orman yangınlarına hızlı müdahaleyi desteklemek için bölgedeki kamu kurumlarıyla birlikte belirlenen yüksek riskli yerlere su tankları yerleştirilecek.

Gelecek Turizmde’nin yeni döneminde Muğla bölgesinde 5 yeni alternatif turizm rotasının oluşturulması, en az 50 kadın girişimciye mentorluk ve istihdam desteği sağlanması da planlanıyor. Bölgede sürdürülebilir turizm alanında rol almak isteyen kadın girişimcilere hibe, mentorluk ve iletişim desteği sağlanacak. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı da oluşturulacak


Hibya Haber Ajansı