Güney Çin Denizi'nde bulunan batık gemiler tarihe ışık tutuyor

Güney Çin Denizi'nde bulunan batık gemiler tarihe ışık tutuyor

Vakıf Katılım

21 Mayıs’ta, Güney Çin Denizi’nin kuzeybatı kıta yamacında bulunan No. 1 gemi enkazının ilk arkeolojik araştırmasını tamamlayan araştırma gemisi “Exploration No. 1”, insanlı dalgıç “Deep Sea Warrior” ile Sanya’da demir attı.

Ulusal Kültürel Miras İdaresi ve Hainan Eyalet Halk Hükümeti ve diğer ilgili birimler Hainan eyaletinin Sanya kentinde 21 Mayıs’ta Çin’in derin deniz arkeolojik çalışmalarında son zamanlarda kaydedilen büyük ilerlemeleri açıkladı.

Ekim 2022’de, Güney Çin Denizi’nin kuzeybatı kıta yamacının yaklaşık bin 500 metre derinliğindeki bölgede iki adet antik gemi enkazı keşfedildi. Gemi enkazının sualtı kalıcı ölçme taban noktası bu yıl 20 Mayıs’ta döşendi ve Çin’in derin deniz arkeolojisinde yeni bir sayfa açan ön arama, inceleme ve görüntü kaydı gerçekleştirildi.

Ulusal Kültürel Miras İdaresi Arkeoloji Bölümü Müdürü Yan Yalin’nin verdiği bilgiye göre, söz konusu gemi enkazlarından biri Güney Çin Denizi’nin kuzeybatı kıta yamacında 1 numaralı gemi enkazı olarak adlandırırken, kabinlerle ayrıldığından şüphelenilen bir dizi kültürel kalıntı yığını bulunuyor.

Maksimum yüksekliği 3 metreyi geçen gemi enkazı, esas olarak porselen yapımı kültürel kalıntıları içinde barındırırken, 10 bin metrekarelik alana dağılmış 100 bin parçadan fazla eser bulunduğu tahmin ediliyor, sudan çıkartılan kültürel kalıntıların Ming Hanedanı Zhengde dönemine (1506 - 1521) ait olduğu belirtildi.

Güney Çin Denizi’nin kuzeybatı kıta yamacındaki diğer bölgede keşfedilen gemi enkazı, 2 No’lu Gemi Enkazı olarak adlandırılıyor. 1 No’lu gemiyle benzer büyüklükte olan bu gemi enkazında, düzgün bir şekilde düzenlenmiş çok sayıda kütük bulunurken, kötüğün çoğunun basit işlemden geçtiği anlaşılıyor. İlk araştırmalar mal yüklü bu geminin yurtdışından Çin’e nakliye hizmeti sağlayan antik gemi olduğunu ve Ming Hanedanlığı’nın Hongzhi dönemine (1488-1505) ait olduğunu doğruluyor.  

Yan Yalin, “Gemi enkazları nispeten iyi korunmuş, kültürel kalıntıların sayısı çok, ait olduğu dönem nispeten net ve bu Çin’deki derin deniz arkeolojisinin büyük bir keşfi olduğu gibi, dünyanın büyük bir arkeolojik keşfi olarak, önemli bir tarihi, bilimsel ve sanatsal değere sahiptir.” dedi.

Ulusal Kültürel Miras İdaresi arkeolojik araştırma merkezi müdürü Tang Wei, gemi enkazlarından birinin ağırlıklı olarak ihracat için porselen, diğerinin ise yurtdışından ithal edilen ahşap ürünleri taşıdığını belirtti. Adı geçen iki adet antik geminin ait olduğu dönemlerin benzerliğe sahip olduğuna ve aralarında 10 deniz mili mesafenin bulunduğuna işaret eden Tang Wei, böylece Çin’in aynı deniz bölgesinde yelken açan ve geri dönen antik gemileri ilk kez keşfettiğini ve bu başarının bu rotanın önemine ve dönemin refahına ışık tuttuğunu ve Deniz İpek Yolu’nun iki yönlü akışının derinlemesine incelenmesine katkıda bulunduğu belirtti.

Ulusal Kültürel Miras İdaresi’nin onayıyla, Ulusal Kültürel Miras İdaresi Arkeolojik Araştırma Merkezi ve Çin Bilimler Akademisi Derin Deniz Bilimi ve Mühendisliği Enstitüsü ve Çin (Hainan) Güney Çin Denizi Müzesi sualtı arkeolojisinin çalışma prosedürlerine sıkı sıkıya bağlı olarak yaklaşık bir yıl içinde üç aşamada 1 ve 2 numaralı gemi enkazları alanının arkeolojik araştırmasını gerçekleştirecek.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

,Hibya Haber Ajansı