Jeopolitik riskler arka planda kalmaya devam ediyor

Jeopolitik riskler arka planda kalmaya devam ediyor

Vakıf Katılım

Korona virüs salgınıyla alakalı gelişmeler global piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor. Avrupa ve Asya piyasaları Çin’li politika yapıcıların salgın nedeniyle darbe alan ekonomisini destekleme taahhüdünde bulunması sonrası sınırlı bir toparlanma gerçekleştirdi. Yurt içi piyasalar da jeopolitik risklerin arka planda kalmasıyla beraber global piyasalardaki yükselişe eşlik etti. Dün genel olarak alıcılı bir görünüm sergileyen endeks günü %0.53 yükselişle 120,792 puandan tamamladı. Bugün Asya piyasaları Apple’ın Çin’deki ciro beklentilerine yönelik açıklamalarıyla birlikte satıcılı bir görünüm sergilerken ve global risk iştahı baskı altında gözüküyor. Türk heyeti dün Rus heyetiyle Moskova’da bir görüşme gerçekleştirdi, gelen açıklamalara göre İdlib konusunda henüz somut bir çözüme ulaşılmış değil. Moskova’daki Türk heyetinin diplomatik temasları bugün de devam edecek. Merkezi yönetim bütçesi verisi Ocak ayında 21.5 milyar TL fazla verildiğini ortaya koydu. Bütçe bir önceki ay 30.8 milyar TL açık vermişti.

 

USDTRY…İdlib Meselesi Eksenindeki Gelişmeler Takip Ediliyor…TL varlıklar haftanın ilk işlem gününde geçtiğimiz haftaya göre nispeten daha sakin bir seyir izledi. Bu sakin seyirde İdlib’de yaşanan gelişmeler konusunda diplomatik temas yolunun tercih edilmesi en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Türk ve Rus heyetleri, Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak üzere dün Moskova’da bir araya geldi. Bu hafta yurt içi piyasalarda öne çıkan bir diğer başlık ise Merkez Bankası’nın yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı. Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararına göre TL varlıklarda hareketlenme görülebilir. Piyasa katılımcılarının faiz indirimi beklentileri 25 ve 50 baz puan aralığında değişiyor. Faiz kararına ek olarak son dönemde yükselen jeopolitik riskler ve beklentilerin hafif üzerinde gelen Ocak ayı enflasyonu nedeniyle toplantı karar metnindeki ifadeler önemli olacak.

EURTRY…Yatay Bir Görünüm Sergiliyor…Global piyasalarda risk iştahının normalleşme eğiliminde olması ve jeopolitik risklerin arka planda kalmasıyla birlikte TL varlıklar yatay bir seyir izledi. Merkez Bankası’nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısı yatırımcıların takibinde yer alıyor.

EURUSD…Almanya’dan Gelecek Veriler Takip Edilecek…ABD piyasalarının Başkanın Günü resmi tatil sebebiyle kapalı olduğu günde Euro dolar paritesi son 34 ayın en düşük seviyesinden sınırlı bir yükseliş gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson AB’den özel bir beklentisi olmadığını açıklaması, önümüzdeki süreçte müzakerelerin sakin geçeceğine yönelik bir işaret olarak algılandı. Tarafların yapıcı bir müzakere süreci geçirmesi Euro bölgesi üzerindeki anlaşmazlık kaynaklı risk primini geriletmesi beklenebilir. Bugün piyasalar korona virüs salgını kaynaklı haberleri ve Almanya ZEW ekonomik koşullar endeksini takip edecek. Parite sabah saatlerinde 1.0820 seviyelerine kadar geriledi ve son 34 ayın en düşük seviyelerine tutundu.

XAUUSD…Güvenli Liman Talebiyle Yükseldi…Virüs salgını kaynaklı ölümler Çin’de 1800’ü aştı, Wuhan’ın bağlı olduğu Hubei eyaletinde 1807 yeni vaka duyuruldu. Apple virüs salgını nedeniyle cirosunda hedefinde ulaşamayacağını duyurdu. Global piyasalarda risk iştahındaki yükselmeye karşın ons altındaki geri çekilmenin sınırlı olduğunu görüyoruz. Çin’in piyasaları destekleme sözü hisse senedi piyasalarına olumlu yansısa da yatırımcıların virüs salgını kaynaklı endişelerden tam anlamıyla kurtulamadığı dikkat çekiyor. Altın fiyatlarında gerilemenin önüne çıkan bir başka faktör ise Japonya’nın son 6 yılın en kötü büyüme verilerini açıklaması oldu. Dün gün içerisinde 1580 $ seviyelerinin altını test eden altının ons fiyatı, güvenli liman varlık alımlarının hız kazanması durumunda yukarı yönlü trendini sürdürebilir. Sabah saatlerinde 1585 $ seviyelerinde işlem görüyor.

GAUTRY…Ons Altındaki Yükselişten Destek Alıyor…Gram altın haftanın ilk işlem gününde altının ons fiyatındaki ve Dolar TL kurundaki yatay seyirle birlikte sakin bir görünüm sergiledi. Ons altındaki yükselişin devamı durumunda gram altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler görülebilir.

BRENT…Küresel Petrol Talebinde Yavaşlama Beklentileriyle Geriledi…Brent petrol fiyatları global üretim ve tedarik zincirindeki daralma endişeleriyle birlikte zayıf fiyatlanıyor. Düne göre sınırlı bir şekilde gerileyen Brent petrolün varil fiyatı 57 $seviyelerinde işlem görüyor.

S&P500…Sınırlı Bir Şekilde Yükseldi…ABD’de Başkanın Günü resmi tatili nedeniyle spot hisse senedi piyasası kapalıyken, vadeli işlemler yatay bir hareket izledi. Sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren vadeli S&P500 endeksi günü %0.21 yükselişle 3,388 puandan tamamladı.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı