Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

ABD piyasalarında fiyatlamalar: Petrol sarsıntısı ve salgın önlemlerine ilişkin çelişkilerle negatif seyir izledi  


Dün ABD piyasaları, küresel petrol fiyatlarının dünya genelinde giderek tam doluluk seviyesine ulaşan depolama kapasitesine bağlı olarak II. Dünya Savaşı ertesi 1946 yılından beri tarihi düşük seviyelere gerilemesi sebebiyle satıcılı seyir izledi. Bugün vadesi dolacak olan (WTI) tipi ham petrolün Mayıs ayı için vadeli işlem sözleşmelerinde, kontrat sahiplerinin fiziki ham petrolün teslimatını almaktan kaçınmasıyla söz konusu petrolün varil fiyatı %100'ün üzerinde değer kaybederek -37,63 dolar/varil seviyesine kadar indi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise gün içerisinde %9'a varan azalışla 25,38 dolar/varil seviyesini test etti. Ayrıca, Senato’nun küçük işletmeleri desteklemek için devreye alınması planlanan yeni paket üzerinde anlaşmaya varamaması da piyasalardaki negatiflikte etkili oldu. Böylece, Dow Jones endeksi %2,44 düşüşle 23.650,44 seviyesine gerilerken, S&P 500 endeksi  %1,79 değer kaybıyla  2.823,16 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise daha ılımlı olarak %1,03 düşüşle  8.560,73 seviyesinden günü tamamladı.  

Avrupa piyasalarında fiyatlamalar: Petrol ve ‘kötü banka’ kaynaklı baskılara karşın alıcılı seyirle günü tamamladı

Dün Avrupa piyasaları, gün içinde ham petrol fiyatlarının arz fazlası kaynaklı  fiziksel yer sıkıntısı nedeniyle şok düşüş hareketiyle satıcılı seyir izledi. Ayrıca Avrupa özelinde de, “kötü banka” kurulması konusundaki fikir ayrılıkları fiyatlamalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak öne çıktı. Ancak ilerleyen saatlerde gelen tepki alımlarıyla günü pozitif seyirle tamamladı. Bu bağlamda, CAC 40 endeksi %0,65 yükseliş kaydederken, DAX endeksi %0,47 değer kazandı. FTSE 100 endeksi de %0,45 artıda kapandı. Sektörler tarafında, temel maddeler sektörü hisseleri %1,2 düşüş kaydederken, sağlık sektörü hisselerinin günü %1,2 artıda tamamladığı takip edildi. 

Asya piyasalarında fiyatlamalar: Kuzey Kore lideri Kim’in sağlık durumuna ilişkin endişelerle satıcılı seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasaları,petrol tarafında yaşanan volatiliteye ek olarak, geçtiğimiz hafta ameliyat geçiren Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un durumunun kritik olduğuna ilişkin haber akışlarıyla genel olarak satıcılı seyir izliyor.Hang Seng endeksi %2,41 gerilerken, Nikkei endeksi %2,11 düşüş kaydediyor. S&P ASX 200 endeksi de %1,97 ekside. KOSPI ve Shangai endeksleri de sırasıyla %1,72 ve %1,44  düşüş kaydediyor. ABD vadelilerde de satıcılı seyir hakim. 

 
Kaynak:Halk Yatirim
Hibya Haber Ajansı