ÇKP 20. Ulusal Kongresi ile ilgili basın toplantısı yapıldı

ÇKP 20. Ulusal Kongresi ile ilgili basın toplantısı yapıldı

Vakıf Katılım

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi ile ilgili basın toplantısı, bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda düzenlendi.

Ulusal Kongre Sözcüsü Sun Yeli, yarın sabah saat 10.00’da başlayacak Kongre’nin 22 Ekim’e dek süreceğini açıkladı. Sun, kongre raporunun taslağı dâhil tüm hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Sözcü, Ulusal Kongre’ye 96 milyon ÇKP üyesini temsilen 2 bin 296 delegenin katılacağı bilgisini verdi.

Kongrenin sona ermesinden sonra ÇKP 20. Merkez Komitesi 1. Genel Kurul Toplantısı’nın yapılacağına işaret eden sözcü, toplantıdan sonra ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi’nin yeni üyelerinin basının karşısına çıkacağını dile getirdi.

Ulusal Kongre raporunda belirlenen önemli teorik ve stratejik düşüncelerin ÇKP Tüzüğü’ne dâhil edileceğini ifade eden sözcü, revize edilecek tüzükte, ÇKP 19. Ulusal Kongresi’nin yapılmasından beri Çin’in yönetimi hakkında ortaya koyulan yeni konsept, fikir ve stratejilerin yer alacağını ifade etti.

Çin ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan sözcü Sun Yeli, Çin’in küresel ekonominin istikrar sağlayıcı gücü ve motoru olmayı sürdürdüğünü, ülkenin gelecekteki kalkınması için elverişli koşulların bulunduğunu kaydetti.

Sun, "Çin ekonomisi, güçlü bir dirence, büyük potansiyele ve canlılığa sahip. Ekonominin uzun vadeli büyümesinin temelleri değişmedi." ifadesini kullandı.

2020 yılı sonu itibarıyla kırsal bölgelerde yaşayan 98 milyon 990 binden fazla kişinin yoksulluktan kurtarıldığına işaret eden sözcü, “Bu, Çin tarihinde görülmemiş bir başarı olduğu gibi, insanlık tarihi için de bir mucizedir.” dedi.

Salgınla mücadele çalışmalarına da değinen sözcü, Çin'in COVID-19 salgınıyla mücadele tedbirlerinin, maliyeti en uygun ve ülke için en iyi sonucu veren yöntem olduğunu vurguladı.

Sözcü, ayrıca Taiwan meselesi, Çin-ABD ilişkileri ve yolsuzlukla mücadele gibi konular hakkında da değerlendirmeler yaptı.

Sözcü, hiç kimsenin Çin ulusunun yeniden ulu şahlanışı sürecini engelleyemeyeceğini vurguladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı