Asya Borsaları düşüyor

Asya Borsaları düşüyor

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 29 Mayıs (HİBYA) – Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Çin ile ilgili basın toplantısı düzenleyeceğini duyurmasının yarattığı gerginlikle düşüyor.

Beyaz Saray, Çin'in Hong Kong'daki planlanan yeni güvenlik yasalarına güçlü bir şekilde tepki verdi ve Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kongrenin Hong Kong'un artık değişen ticaret koşullarına ve yaptırımlara açılabilen ABD yasaları altındaki özel statüsü için uygun olmadığını söylemişti.

Bunun yanısıra Commonwealth Bank of Australia da son durumla ilgili yaptığı yorumda "ABD ve Çin arasındaki gerginlikler devam ediyor (...) Hong Kong, ticaret, korona virüsü ve Güney Çin Denizi'ndeki çatışmalarla ilgili gerginliklerin devam edeceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın son günü işlemlerinde Hong Kong'un Hangseng endeksi yüzde 0.7 düştü. Çin anakara borsalarının ruh hali ise biraz daha iyi: Şangay'ın bileşik endeksi sıfır dolayında dengelenirken, Shenzhen'in teknoloji ağırlıklı endeksi yüzde 0,5 yükseldi.

Japon Nikkei endeksi, yüzde 0,3 oranında değer kaybetti. Japonya, bu sabah beklenmedik zayıf ekonomik istatistikler bildirdi; sanayi üretimi Mart ayına göre yüzde 9,1, perakende satışlar da 2019 Nisan ayına göre yüzde 13,7 geriledi.

Güney Koreli Kospi endeksi yüzde 0.4 gerilerken, Avustralya S & P / ASX200 endeksi neredeyse yüzde 1 düştü.


Hibya Haber Ajansı