Çin'in arabuluculuk çabasını karalayan söylem Ukrayna tarafından yalanlandı

Çin'in arabuluculuk çabasını karalayan söylem Ukrayna tarafından yalanlandı

Vakıf Katılım

Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui, kısa süre önce Ukrayna, Polonya, Fransa, Almanya ve Rusya'yı sırasıyla ziyaret etti.

Li, 25 Mayıs'ta Brüksel'de AB yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi ve Ukrayna krizinin siyasi çözümü ile Çin-Avrupa ilişkileri gibi konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Ancak bazı Batı medya kuruluşları, bu fırsatı kullanıp yalan haberler üreterek Çin'in "Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarına sahip çıkmasına izin verilmesi" talebinde bulunduğunu iddia etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba tarafından yapılan açıklamada, bu iddialar yalanlandı. Kuleba, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Avrupa ülkelerinin diplomatlarıyla temas kurduğunu belirterek diplomatlardan hiçbirinin, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarının tanınması konusunu ele aldıklarını doğrulamadığını ifade etti. Kuleba, Kiev'in Çin'le diyaloğa devam edeceğini vurguladı.

Wall Street Journal'da 26 Mayıs tarihli bir makalede, görüşmeye aşina olan bir Batılı yetkilinin bilgilerine dayanılarak Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui'nin Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesin bir an önce yapılması çağrısında bulunduğu ve bunun "Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarının tanınması" ön şartına bağlı olduğuna dair yanlış habere yer verildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinde, Çinli temsilcinin ziyaretiyle ilgili güncel haberler yayımlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde 26 Mayıs'ta yer alan habere göre, Li Hui, 25 Mayıs'ta Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in ofis müdürü Bernard Demonty ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Enrique Mora ile ayrı ayrı görüşerek Ukrayna krizinin siyasi çözümü ve Çin-AB ilişkileri gibi konuları ele aldı.

Li Hui, Ukrayna krizinin siyasi çözümüne ilişkin olarak, Çin'in Ukrayna konusunda her zaman objektif ve adil bir tutumla barış ve müzakere için aktif çaba gösterdiğini belirtti.

Li, Çin ve AB'nin bu konuda birçok ortak noktası olduğunu vurgulayarak, Avrupa ülkelerinin stratejik bağımsızlığının güçlendirilmesine destek verdiklerini ifade etti.

AB yetkilileri, Çin'in çatışmanın barışçıl çözümündeki aktif rolünü övgüyle değerlendirerek, Avrupa ve Çin'in Ukrayna konusunda ortak çıkarları bulunduğunu ve çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesi ile Avrupa'da kalıcı adalet ve barışın sağlanması için Çin ile iş birliği içinde fikir birliğini artıracaklarını ve diyalog yoluyla fikir ayrılıklarını gidermeyi hedeflediklerini ifade ettiler.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

,Hibya Haber Ajansı