Piyasaların yönü

Piyasaların yönü

Vakıf Katılım

BIST100…Jeopolitik Riskler Endeksi Baskılıyor…Jeopolitik riskler ve korona virüs salgını kaynaklı endişeler gündemdeki yerini koruyor. Virüsün Çin dışında da hızlı yayıldığına ilişkin gelen haberler yatırımcıların risk alma eğilimini baskılıyor. Yurt içi piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararının takip edildiği işlem gününde endeks genel olarak satıcılı bir görünüm sergiledi. Politika faizinde 50 baz puan indirime giden Merkez Bankası toplantı karar metninde enflasyon görünümündeki iyileşmeye vurgu yaptığı görüldü. Endeks dün % 0.32 değer kaybıyla 119,196 puandan günü tamamladı. Suriye rejim güçlerinin, İran destekli grupların ve Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesine yönelik saldırıları ve bölgedeki insani durum takip edilmeye devam edecek. İdlib konusu gündemde kalmaya devam ettiği sürece endeksteki baskının devam etmesi beklenebilir.
 
USDTRY…Merkez Bankası Faiz İndirimlerine Devam Ediyor…Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirerek, yüzde 10.75'e çekti. Toplantı karar metninde enflasyonun yılsonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu ifade edildi. Merkez Bankası'nın faiz indirimine Dolar TL kurunun verdiği ilk tepki sınırlı bir yükseliş oldu. TL varlıklar jeopolitik risklerin genel itibariyle negatif bir görünüm sergilemeyi sürdürdü. Genel olarak gelişen piyasa ülkeleri para birimlerinin Dolar karşısında olumlu bir görüntü sergilediği işlem gününde Dolar TL kuru faiz indirimiyle birlikte sınırlı bir yükseliş kaydederek gün içi en yüksek seviyeyi gördü.
 
EURTRY…Kur Dar Bir Bant İçerisinde Hareket Ediyor…TL varlıklar jeopolitik risklerin etkisinde genel olarak zayıf bir görünüm sergiliyor. Rusya ile İdlib konusunda herhangi bir sonuca varılamamış olması TL varlıkları baskı altında tutuyor. Dün Merkez Bankası faiz kararı sonrasında sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren Euro TL kuru sabah saatlerinde 6.57 seviyelerinde işlem görüyor.
 
EURUSD…FED Tutanakları Takip Edildi…Euro Dolar paritesi FED'in Ocak ayı toplantı tutanaklarının takip edildiği işlem gününde son 34 ayın en düşük seviyelerine yakın işlem gördü. Gelen tepki alımlarının etkisiyle toparlanan parite 1.08 seviyesinin altında kalıcı olmaya çabalıyor. ABD'de Ocak ayı Üretici Fiyatları Endeksi beklentilerin üzerinde artış göstererek aylık bazda %0.5, yıllık bazda %2.1 artış gösterdi. Bu rakam aynı zamanda 2018 yılının Ekim ayından bu yana kaydedilen en büyük artış oldu. FED tutanaklarında FED yetkililerinin yeni risklere rağmen temkinli biçimde iyimser kalmaya devam ettiği görüldü. Toplantı tutanaklarında para politikası duruşunun bir süre daha uygun kalmaya devam edeceği düşüncesi öne çıktı. FED'in toplantı tutanakları sonrasında bugün ECB'nin toplantı tutanakları takip edilecek.
 
XAUUSD…Altın Son 7 Yılın Zirvesini Test Etti…Piyasalar korona virüs salgınının küresel üretim ve tedarik zincirine olası etkilerini değerlendiriyor. Altın 7 yılın en yüksek seviyesini gördü, 1611 $ seviyelerini test ettikten sonra geri çekildi. Henüz virüse yönelik bir aşı bulunmasa da Çin Merkez Bankası gösterge kredi faizi aşısını kullanarak salgının piyasalara olan etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Çin Merkez Bankası'nın gevşeme adımları sonrasında Asya piyasaları bugün toparlanma çabası içerisinde olduğu görülüyor.
 
GAUTRY…Yükselişini Sürdürdü…Ons altın fiyatındaki yükselişten destek bulan gram altın fiyatları tarihi zirveye yakın seyrediyor. Yeni işlem gününde Dolar TL kurundaki sınırlı yükselişle birlikte 314 TL seviyelerinde işlem görüyor.
 
BRENT…Kayıplarını Geri Alma Çabası İçerisinde…Brent petrolün varil fiyatı korona virüs salgını kaynaklı endişelerden sıyrılma çabası içerisinde. Libya ve Rusya kaynaklı gelişmeler global petrol piyasasında arz kanalının olumsuz etkileneceği beklentilerini besliyor. Libya Ulusal Petrol şirketi ülkenin doğusuna hâkim Hafter'e bağlı güçlerin saldırıları sonrasında Trablus'daki akaryakıt tankerlerini bölgeden uzaklaştırdı. ABD Venezuela ambargosunu deldiği gerekçesiyle Rus petrol şirketi Rosneft'in iştirakini yaptırım listesine aldı.
 
S&P500…Endeksler Rekor Tazeledi…ABD hisse senedi piyasaları Çarşamba günkü işlemlerde alıcılı bir seyir izledi. S&P500 endeksi günü %0.47 kazançla 3,386 puandan tamamladı.
 

 


Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı