Japonya’dan 1.1 trilyon dolarlık yeni bir destek paketi

Japonya’dan 1.1 trilyon dolarlık yeni bir destek paketi

Vakıf Katılım

Japonya'da Başbakan Shinzo Abe hükümeti, dünyanın üçüncü büyük ekonomisini durgunluğa sürükleyen koronavirüs salgınına karşı önemli miktarda doğrudan harcama içeren 1.1 trilyon dolarlık yeni bir teşvik paketini onayladı.

Kısmen ikinci bir ekstra bütçe ile finanse edilecek olan 117 trilyon yenlik rekor paket, geçen ayki yine 117 trilyon yen tutarındaki paketin ardından açıklandı. Yeni paket, Japonya'nın virüs ile mücadele etmek için toplam harcamalarını 234 trilyon yene (2.18 trilyon dolar) veya gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 40'ına çıkarmış oldu.

Böylece, ABD'nin 2.3 trilyon dolarlık yardım programının büyüklüğüne yaklaşan Japonya'nın koronavirüs mücadele paketleri dünyanın en büyük mali paketleri arasında yer aldı.

Japonya Maliye Bakanlığı, son paketin 33 trilyon yen doğrudan harcama içerdiğini söyledi. Paket, şirketlere maaş ve kira desteği de sağlayacak.

Yardım paketinin 60 trilyon yenlik kısmı özel ve kamu finans kurumların salgından etkilenen şirketlere sağlanan kredi programının genişletilmesinde kullanılacak. 27 trilyon yenlik diğer bir bölüm ise zordaki şirketlerin sermayelerine enjekte edilmek için ayrılacak.

Başbakan Abe, "Önümüzdeki zorlu yol karşısında iş ve istihdamı bir şekilde korumalıyız. Başka bir salgın dalgasına hazırlanmak için gerekli tüm önlemleri almamız gerekiyor" dedi.

Maliyetleri finanse etmek için Japonya, Mart 2021'de sona eren cari mali yılda ikinci ek bütçe kapsamında 31.9 trilyon yen tutarında tahvil ihraç edecek. Böylece, bu mali yılda yeni tahvil ihracı 90 trilyon yen ile rekor kıracak.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ağır ekonomik süreci yaşayan Japonya ekonomisi, son çeyrekte salgından dolayı resesyona girmişti.  Ekonominin ikinci çeyrek yılda (Nisan-Haziran) yüzde 22 oranında küçülmesini bekleniyor.


Hibya Haber Ajansı