Türkiye ve birçok ülkede bugün işçi bayramı, ABD’de ise ISM İmalat PMI takip edilecek

Türkiye ve birçok ülkede bugün işçi bayramı, ABD’de ise ISM İmalat PMI takip edilecek

Vakıf Katılım

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de son 24 saatte 2 bin 615 kişiye Kovid-19 tanısı konulduğunu, 93 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 120 bin 204, can kaybının 3 bin 174 olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Test sayısında 1 milyonu geçtik. Vaka sayısında artış öngörülebilir seyirde. Son 24 saatte 4 bin 846 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 48 bin 886 oldu" dedi.

 

İçişleri Bakanlığının genelgesi ile istisnalar hariç Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van ile Zonguldak il sınırlarındaki tüm vatandaşların Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında 3 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması başladı.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların Aktif Rasyosu (AR) hesaplama kapsamına ilişkin ayrıntıları paylaştı. Buna göre, mevduat toplamı 5 milyar TL'nin altında kalan bankalara 31 Aralık 2020'ye kadar düzenlemeye uyum için süre tanındı. Kalkınma ve yatırım bankaları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankalar, Aktif Rasyosu hesaplamasından muaf oldu. Bankalar, bugünden itibaren haftalık bazda Aktif Rasyosu (AR) hesaplamalarına başlayacak.

Avrupa Merkez Bankası Nisan ayı politika toplantısında koronavirüsle mücadele kapsamında bankalar için yeni bir refinansman operasyonu açıklayan AMB, faiz oranlarında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi.  "Yeni bir uzun vadeli pandemi refinansman programına karar verdik." diyen AMB Başkanı, koronavirüs önlemlerinin ekonomileri baskıladığını belirtti ve toparlanmanın hızının belirsiz olduğunu söyledi. Euro Bölgesi'nde bu yıl yaşanacak ekonomik daralmanın yüzde 5 ile yüzde 12 arasında değişeceğini söyleyen Lagarde, bankanın aldığı önlemlerin likidite koşullarını destekleyeceğinin altını çizdi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Nisan'da gerçekleştirdiği toplantının özeti yayınlandı. Çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiğini belirtildi. Politika adımlarının hedefli ve geçici olmasının politika etkinliğini destekleyeceği ifade edilen özette, para ve maliye politikaları arasındaki eş güdümün önem arz ettiğinin altı çizildi. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar doğrultusunda tüm araçların kullanılacağı vurgulanan toplantı özetinde, parasal duruşun enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulandı. Para politikasında temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği belirtildi.

 

Uysal, video konferans ile gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, mevcut para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağının öngörüldüğünü belirtti. Başkanı Uysal 2020 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.4'e düşürdüklerini açıkladı. 2021 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 5.4'te kaldı. 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı